Lenna (41) mag naar de Grand Prix: ‘Een meisjesdroom die uitkomt’

Sport
Lenna: 'Wát een ervaring!'
Lenna: 'Wát een ervaring!' (Foto: Joop van Nes)

ZANDVOORT – Ze heeft maar één kaartje. En dus zag ze de bui al hangen. Tóch kreeg Formule 1-fan Lenna van den Haak (41) afgelopen woensdag goed nieuws: ze is erbij, bij de Grand Prix in Zandvoort op zondag 5 september! 

Een dubbel gevoel overheerste in Nederland toen tijdens de afgelopen persconferentie bekend werd dat de Grand Prix in Zandvoort door mag gaan, maar dan wel met slechts twee derde van de toeschouwers. Lenna kan nog steeds niet geloven dat ze bij de gelukkigen zit. “Om mij heen hoorde ik al verschillende verhalen van hoe de organisatie gezinnen en groepen niet uit elkaar wilde trekken bij het selecteren van wie wel en niet aanwezig mocht zijn. Ik heb alleen voor mezelf een kaartje – mijn zoon wilde niet mee – dus ik dacht eigenlijk dat ik de pineut zou zijn.”

Grand Prix-kaartje in bezit: meisjesdroom in vervulling

Niets bleek minder waar. Met haar aanwezigheid bij de Grand Prix in Zandvoort gaat komende zondag 5 september een meisjesdroom in vervulling. “Ik weet nog goed dat ik als vijfjarig meisje al vol verwondering was tijdens de laatste Grand Prix van Nederland in 1985. Mijn ouders en ik woonden toen in Haarlem. Op ons balkon was het geluid van het circuit duidelijk te horen terwijl we de race op tv keken. Vanaf dat moment was ik verkocht. Daar wilde ik een keer bij zijn! Toen ik hoorde dat de Grand Prix na al die jaren opnieuw naar Nederland zou komen, dacht ik meteen aan dit moment terug en wist ik niet hoe snel ik een kaartje moest kopen.”

Tekst gaat door onder de foto

grand prix formule 1 zandvoort max verstappen
Hup Max! (foto: Red Bull Content Pool - Clive Rose/Getty Images)

Formule 1 Zandvoort: Tarzanbocht

En dus zit Lenna komende zondag 5 september front row. “Ik wilde per se in de zogenaamde ‘Tarzan-bocht’ zitten. Er vliegen nogal eens coureurs uit de bocht op dit punt, en het gaat me niet gebeuren dat ik mijn favoriet, Max natuurlijk, niet eens zelf zie langskomen omdat hij er dan al uit ligt. Vanaf deze plek kan ik in elk geval de start en eerste paar honderd meter meemaken en heb ik ook goed zicht op de pitstraat en de huldiging. Want ik ga er natuurlijk vanuit dat Max in de top drie belandt!”

‘Ik kan niet beloven dat ik geen traantje laat’ 

Alleen al bij de gedachte aan die huldiging krijgt ze kippenvel over haar hele lijf. “Ooo, ik vind dat zo gaaf. Ik ben al een groot sportfanaat in het algemeen – ben bij diverse Haarlemse sportweken geweest, van volleybal tot honkbal als vrijwilliger én toeschouwer – maar van de autosport gaat mijn hart echt sneller kloppen. Zo mocht ik in 2017 zelf het circuit op tijdens de opening van Bernies Bar and Kitchen, een extraatje dat voor journalisten was geregeld. Ik was een van de snelsten, haha! Wát een ervaring. En ik verhuur mijn woning in Zandvoort aan een leuk gezin. Niet voor de hoofdprijs, maar gewoon omdat ik hen die Formule 1-beleving ook gun. Ik wil het huis ook helemaal in Grand Prix-sferen brengen voor ze komen. Gewoon, omdat ik zelf al zo ontzettend geniet van de kick van de sport. Ik kan niet beloven dat ik geen traantje laat, mocht het Wilhelmus klinken, haha.”