Einde anderhalve meter nabij

Algemeen
Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte. (Foto: Pixabay)

REGIO - Het kabinet mikt erop om op 20 september de anderhalve-meter-regel los te laten. Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend op de corona persconferentie. Het mbo, hbo en universiteit gaan vanaf het nieuwe studiejaar (30 augustus) al zo goed als open. Als alles volgens planning verloopt, wil het kabinet vanaf 1 november alle coronamaatregelen afschaffen, zoals de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies.

Het kabinet versoepelt de maartregelen voor scholen, maar zegt daarbij dat de maximale groep mensen per ruimte 75 is. Alle schoolactiviteiten kunnen dan doorgaan, behalve de grootschalige hoorcolleges. 

“Het OMT noemt 20 september de datum om stap voor stap afstand te nemen van de anderhalve-meter-maatregel en de andere maatregelen”, zei Rutte vanavond tijdens de persconferentie. “Als kabinet hebben ons over dit advies gebogen. Geen enkele stap is zonder risico.” Half september vraag het kabinet opnieuw het OMT om advies over deze maatregelen. Vrijdag 17 september neemt het kabinet een definitief besluit hierover. Toch blijven nachtclubs en discotheken dan nog gesloten omdat ze een te groot risico vormen. Bij festival, sportevenementen, theaters en bioscopen wordt per maandag 20 september boven de 75 personen een toegangsbewijs verplicht. Of dit doorgaat wordt ook 17 september besloten. Tot 20 september blijven alle regels voor horeca en evenementen zoals ze nu zijn. 

Het kabinet blijft rekening houden met de druk op de ziekenhuizen en houdt de vaccinatiegraad scherp in de gaten. Een aantal wijken en gebieden blijft achter op het gewenste niveau. Een vaccinatieplicht - waar in andere landen over wordt gesproken - is volgens Hugo de Jonge geen optie voor Nederland.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda