HelemaalGroen pakt zwerfvuil aan

Algemeen
Geeke en haar kinderen lopen voorop om zwerfvuil op te ruimen.
Geeke en haar kinderen lopen voorop om zwerfvuil op te ruimen. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Als Geeke de Boer met haar kinderen Mare (7) en Siebe (5) naar buiten gaat, neemt ze bijna standaard drie grijpers en een lege vuilniszak mee. Met zijn drieën ruimen ze zwerfvuil op. De Landsmeerse volgt hiermee het voorbeeld van haar vader, die precies hetzelfde doet in de Achterhoek en de landelijke Stichting HelemaalGroen heeft opgezet. Op haar beurt zet Geeke zich in om zoveel mogelijk mensen in haar woonomgeving mee te krijgen.

Het begon allemaal in 2018 met een valpartij van haar vader, Jaap de Boer. Hij sloeg met zijn racefiets over de kop en brak enkele nekwervels. “Mijn vader mocht een tijd niet fietsen”, aldus Geeke. “Zijn fysiotherapeut adviseerde hem te wandelen. Dat was goed voor zijn herstel. Mijn vader heeft het advies opgevolgd en het viel hem op dat hij onderweg veel zwerfvuil tegenkwam. Hij stoorde zich eraan en is het met een grijper en vuilniszak gaan opruimen. Buren deden mee en het werd in Geesteren, waar hij woont, steeds schoner. Zo is het idee geboren.”

Stichting opgericht en app ontwikkeld

En bij een idee is het niet gebleven. Jaap de Boer heeft de Stichting HelemaalGroen opgericht en een app laten ontwikkelen die deelnemers kunnen downloaden. De app geeft aan welke route je hebt gelopen en die dus – zolang het duurt – vrij van rondslingerende rotzooi is. Zo ontstaat een groen netwerk, dat je terugziet op een kaart. De blinde vlekken zijn daardoor ook te zien, en dat blijkt mensen te inspireren juist daar te gaan lopen en de paden te kuisen. Zo wordt de omgeving steeds schoner en groener. En laat dat nu precies de bedoeling zijn. De Achterhoek, waar de basis ligt, kleurt al aardig groen. Andere delen in Nederland volgen. De teller staat nu op 48740 gelopen kilometers in 2020.

Kans van slagen groot

Jaap heeft Geeke met zijn enthousiasme aangestoken, net als haar moeder, twee zusters en haar vriend Bas. Via Amsterdam, waar ze studeerde en Bas ontmoette, kwam ze in Landsmeer terecht. Van daaruit zet ze zich in om de stichting onder de aandacht te brengen. Behalve haar twee kinderen heeft ze al vijftien dorpelingen meegekregen. De kans van slagen acht ze groot. Landelijk groeit het aantal deelnemers al en de activiteiten van Landsmeer Schoon, die ook al regelmatig met grijpers zwerfvuil opruimt, geven al aan dat de wil zeker aanwezig is. Samenwerken met deze groep sluit ze niet uit en lijkt zelfs voor de hand te liggen.

‘Mag ik ook? Mag ik ook?’

Geeke: “Voor kinderen is dit ook leuk. Als ik met Mare en Siebe een rondje maak hoor ik buurtkinderen vaak roepen: ‘Mag ik ook? Mag ik ook?’ Samen met mijn vader ga ik nu gemeenten benaderen om mee te werken. Grijpers beschikbaar stellen en een plekje op de site – dat zou mooi zijn. Helemaal leuk zou het zijn partners te vinden, die ons willen sponsoren. Deelnemen is gratis, maar we hebben wel een financiële bijdrage nodig om grijpers te kopen en onze site in de lucht te houden. We denken ook aan presentaties op scholen, als de coronacrisis voorbij is. Ik verwacht veel enthousiasme. Maar werken aan onze naamsbekendheid is nu het belangrijkste.”

Meer weten? Kijk op website https://www.helemaalgroen.nl/. Of stuur Geeke een mail: geeke@helemaalgroen.nl.