Bouw gestart honderd nieuwe middeldure huurwoningen Parkrijk

Algemeen
Bouwplaats RijswijkBuiten met wethouders Johanna Besteman en Jeffrey Keus.
Bouwplaats RijswijkBuiten met wethouders Johanna Besteman en Jeffrey Keus. (Foto: Frank Jansen)

Op vrijdag 28 januari is de bouw van 100 huurwoningen van ‘Woonfonds Rijswijk’ in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten van start gegaan. De bedoeling hiervan is woningen voor middeninkomens realiseren en voor langere tijd betaalbaar houden. De kale huurprijzen komen te liggen tussen de €850 en €1000 per maand. Om de bouw mogelijk te maken, heeft de Gemeente Rijswijk een eigen woonfonds opgezet waarin het langjarig participeert.

Het woonfonds is een nieuwe oplossing, die nog niet eerder in Rijswijk is toegepast. Oplossingen zijn hard nodig, omdat het woningtekort hoog is. Er worden 38 eengezinswoningen en 62 meergezinswoningen in deelgebied Parkrijk in de wijk RijswijkBuiten gebouwd.

Betaalbaar wonen

Met het opgerichte Woonfonds is het mogelijk om op korte termijn het aanbod van middeldure woningen in Rijswijk te vergroten. Om de woningen voor een lange periode toegankelijk te houden voor woningzoekenden blijven de huurprijzen voor langere tijd gematigd. Het fonds zorgt voor kwalitatief hoogwaardige woningen en stimuleert de doorstroming uit de sociale sector.

De bouw van huurwoningen voor middeninkomens in Rijswijk en de regio is hard nodig. Al jaren valt deze groep tussen wal en schip. Zij verdienen te veel voor sociale huur, te weinig voor een koopwoning en er is te weinig betaalbaar aanbod in de vrije sector. Wethouder Johanna Besteman (Wonen) zegt daarover: “De krapte op de woningmarkt in Rijswijk en de regio vraagt om innovatieve oplossingen. Reden genoeg voor de gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en VSN om de bouw van betaalbare huurwoningen zelf mogelijk te maken via deze unieke constructie. We hebben hier het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Ik ben erg blij dat we zo snel kunnen bouwen en ik kijk uit naar het moment dat we de eerste huurders mogen verwelkomen.”

Veelbelovende pilot

Voor de gemeente Rijswijk is de pilot met een Woonfonds veelbelovend. Dura Vermeer en VSN boekten er al eerder goede resultaten mee in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar 56 nieuwbouwwoningen zijn gebouwd voor een fonds van VSN. Alle opgedane inzichten en ervaringen nemen Dura Vermeer en VSN mee naar de pilot in RijswijkBuiten. “Wij zijn ervan overtuigd dat deze aanpak ook kansrijk is voor andere gemeenten die mensen met middeninkomens willen behouden in hun regio”, aldus Dick Boelen, directeur bij Dura Vermeer. “De combinatie van een stabiel en gedegen rendement voor de langere termijn in combinatie met het bedienen van een groep woningzoekenden die het op de woningmarkt lastig heeft, spreekt de beleggers van VSN aan”, vertelt Chantal de Bree, directielid VSN.

Duurzame, leefbare en aantrekkelijke wijk

De woningen worden gerealiseerd in deelgebied Parkrijk, in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. “Hier bouwen we aan een duurzame woonwijk voor iedereen: van grote eengezinswoningen tot (studio)appartementen, voor jong en oud, in de vorm van koop, vrije sector,- sociale en nu ook middenhuurwoningen. Het is eigenlijk allemaal te vinden in de wijk en dat maakt RijswijkBuiten tot een veelzijdige woonbuurt. Met het Woonfonds doen we daarmee als gemeente een investering die zich op lange termijn meer dan uitbetaalt”, aldus wethouder Keus (RijswijkBuiten). De naastgelegen supermarkt in aanbouw, de basisscholen en voorzieningen én het Wilhelminapark om de hoek maken Parkrijk extra aantrekkelijk voor toekomstige bewoners van de huurwoningen.

De nieuwbouw wordt naar verwachting opgeleverd in het tweede kwartaal van 2023. De inschrijving start naar verwachting eind vierde kwartaal 2022. Meer informatie is beschikbaar op: www.rijswijkbuiten.nl/woonfonds.