Wethouder Jeffrey Keus verbeterde de financiële positie van gemeente Rijswijk

Algemeen
Jeffrey Keus (Wethouder Financiën, Energietransitie en Handhavingsbeleid en 4e locoburgemeester) kijkt uit naar de ondertunneling van de Beatrixlaan, die hij mede op de agenda heeft gezet.
Jeffrey Keus (Wethouder Financiën, Energietransitie en Handhavingsbeleid en 4e locoburgemeester) kijkt uit naar de ondertunneling van de Beatrixlaan, die hij mede op de agenda heeft gezet. (Foto: Erwin Dijkgraaf)

Zonder financiële achtergrond, lukte het wethouder Jeffrey Keus om Rijswijk financieel van een rapportcijfer 3 naar een 7 te laten groeien. Nu is het bijna tijd om te stoppen. Hoe kijkt hij terug op zijn ambtsperiode?

Er kan veel meer dan we denken

Jeffrey Keus (36), opgegroeid in Moerwijk op de grens met Rijswijk, vond politiek altijd al interessant. In 2017 kwam de politicoloog in Rijswijk wonen. Een gesprek met Ronald van der Meij betrok hem bij de Rijswijkse politiek. Deze oud-wethouder bleek een sterke, grotere visie te hebben op hoe deze stad zich zou kunnen ontwikkelen. Keus: “Dat verhaal, daar had hij mij gelijk mee gewonnen.” Keus werd fractieassistent bij Gemeentebelangen. Mede door de coalitiebreuk in 2019 groeide hij toen in korte tijd uit tot wethouder. “Het is heel mooi dat je het vertrouwen van de gemeenteraad krijgt. En om vervolgens, als volksvertegenwoordiger, echt wat voor mensen te kunnen betekenen. Ik vond de samenwerking met mijn collega’s in het college en met de raad heel bijzonder.”

Impact

“Met alles probeer ik me een concreet iemand voor te stellen: wat zou de impact hiervan zijn op diegene?” Een voorbeeld: “Er zijn mensen die nu op zolder bij hun ouders wonen, omdat ze geen woning kunnen vinden. Of mensen die heel duur moeten huren en daardoor niet kunnen sparen om zelf een woning te kunnen kopen.” Voor hen werkte Keus mee aan het Woonfonds RijswijkBuiten, dat de bouw van 62 appartementen en 38 eengezinswoningen van rond de 1000 euro per maand mogelijk maakt. Hierin is Rijswijk een pionier. De gemeente betaalt eraan mee, maar verdient er uiteindelijk ook weer geld aan. Keus: “Hierin komt het beste van de markt en de overheid samen. Wat ik mooi vind: er kan veel meer dan we denken.”

Sinds Keus wijkwethouder werd van RijswijkBuiten, zijn daar 551 woningen opgeleverd. De woningen waar hij echt over besloten heeft, worden nog gebouwd. Dat zijn er 450.

Transparant en eerlijk

Het is geen geheim dat mensen - in heel Nederland - het vertrouwen in de overheid de laatste jaren steeds meer verliezen. “Ik ben me er altijd bewust van geweest dat ik die overheid vertegenwoordig. Maar zolang je transparant bent, en ook eerlijk over de kaders, belangen en afwegingen die meespelen bij een beslissing, blijft de relatie met mensen goed.”

 Beleid maken is moeilijker dan dertig jaar geleden. “De samenleving wordt complexer, de ruimte schaarser, opgaven groter - en in dat krachtenspel moet je als wethouder besluiten nemen. Het is belangrijker dan ooit om actief de verbinding met de samenleving te blijven zoeken. En om partijen met kennis van zaken bij projecten te betrekken.” Als voorbeeld noemt hij de ‘Transitievisie warmte’ afgelopen december. “Daar waren wooncorporaties bij betrokken, Stedin, Vesteda, en een voorzitter van een grotere VvE. Zowel Beter voor Rijswijk als GroenLinks (twee tegenovergestelde partijen, red.) gingen erin mee.”

Wij zijn geen Calimero

Samenwerken met de regio is belangrijk. De ondertunneling van de Beatrixlaan bijvoorbeeld, kan niet zonder samenwerking met omliggende gemeentes en het Rijk. Zij helpen mee zo’n project te financieren. Op die ondertunneling, die hij mede op de agenda heeft gezet, is Keus trots. “Je krijgt er ruimte voor terug. De leefbaarheid wordt beter.” Zelf heeft Rijswijk ook echt wat te bieden aan de regio. “Wij zijn geen Calimero.”

Rapportcijfer 7

Keus laat Rijswijk achter met een goede financiële basis; het rapportcijfer voor de financiële gezondheid van de gemeente groeide onder hem uit van een 3 naar een 7. Dat komt onder meer door de duurzame investeringen die kunnen worden gedaan vanuit het Rijswijkse Groeifonds en door de grote financiële buffer die hij opbouwde. En door die buffer te bewaken. “Mijn moeder zei altijd: ‘Geld dat je niet hebt, kan je ook niet uitgeven.’”

Hoewel de basis nu goed is, zal de volgende wethouder Financiën het niet makkelijk krijgen. Financiële uitdagingen komen er genoeg: geeft het Rijk voldoende middelen mee om de overgehevelde Jeugdzorg en WMO goed uit te kunnen voeren, de inflatie, de nasleep van corona. In het bijzonder maakt Keus zich zorgen om de financiële pijn bij mensen door de hoge energieprijzen. Met vouchers voor kleine energiebesparende maatregelen in huis, probeerde hij die groep te helpen. 

Voor de financiële positie van Rijswijk geldt: “Het dak is stevig gemaakt, maar er is een flinke storm op komst. Die kan het dak overleven, maar je moet het continu blijven onderhouden.” Wat belangrijk is voor een wethouder Financiën? “Nee durven zeggen. En niet alles kan, maar probeer wel in mogelijkheden te denken. Bezuinigen is nooit een doel op zichzelf, maar als je schaarse middelen hebt, moet je wel zorgvuldig zijn in je keuze.”

Papa belt heel veel

Nu Keus stopt als wethouder, houdt hij meer tijd over voor zijn vrouw, dochter van 4 en zoon van 1. “Op de crèche vroegen ze laatst: ‘Wat voor werk doet papa?’ Mijn dochtertje antwoordde: ‘Die belt heel veel.’”