Von Fisennepark: vernoemd naar een ‘gentleman’ in al zijn doen en laten

Algemeen
Het Von Fisennepark is een groenstrook aan de rand van Den Haag.
Het Von Fisennepark is een groenstrook aan de rand van Den Haag. (Foto: Ronald Mooiman)

Deze keer in onze serie ‘het verhaal achter de straatnaam’ eens geen relaas over een straat, maar over een park. Het Von Fisennepark is een groenstrook aan de rand van Den Haag. Het is een klein park, geliefd bij wandelaars en hardlopers, met harde en onverharde paden, flink veel bomen en met, als attractie voor groot en klein, het door water omgeven kinderboerderijtje Het Akkertje.

Door Peter Petit

Maar wie is nou de man naar wie het park is vernoemd, met een wit en niet, zoals te doen gebruikelijk, met een blauw naamstraatbord? Wikipedia laat ons weten dat jonkheer Pieter Maria George von Fisenne in Rotterdam ter wereld kwam op 22 september 1837. De jonkheer overleed in Rijswijk op 7 april 1914. Von Fisenne staat te boek als een Nederlandse politicus uit het adellijke geslacht Von Fisenne (in België overigens De Fisenne genoemd).

Ondernemer

Pieter von Fisenne begon als katholieke ondernemer, waarna hij in 1878 werd benoemd tot wethouder in Rijswijk. Tussen 1890 en 1904 zat onze jonkheer voor respectievelijk kiesdistrict Delft en Zoetermeer in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Op 20 september 1904 werd Von Fisenne beëdigd als Eerste Kamerlid namens de Rooms-Katholieke Staatspartij, de pre-oorlogse voorloper van de Katholieke Volkspartij (KVP). In deze functie was Von Fisenne woordvoerder over zaken met betrekking tot waterstaatsaangelegenheden. In datzelfde jaar 1904 werd Von Fisenne namelijk ook hoofdingeland hoogheemraadschap van Rijnland en de Haarlemmermeerpolder.

Een ondernemer die wethouder werd

Na zes jaar actief te zijn geweest als lid van de Eerste Kamer, stelde hij zich na 1910 niet meer verkiesbaar. Volgens eigen zeggen wegens zijn hoge leeftijd en verminderde zicht.

Familiekerkbank

Op 13 september 1866 is Von Fisenne bij Koninklijk Besluit ingelijfd binnen de Nederlandse adel, waardoor de leden van deze tak het predicaat jonkheer of jonkvrouw kregen. In 1868 trouwde hij in Rotterdam met zijn nicht, Elisa Leopoldina Maria van der Kun, met wie hij twee zonen kreeg. Eén zoon overleed bij de geboorte, de tweede kwam in 1874 wel gezond ter wereld, als Louis Eugène Marie von Fisenne. 


Credit: Ronald Mooiman

Voetballers ook wel Burchtbewoners genoemd

Door zijn huwelijk met Van der Kun kwam de Rijswijkse burcht Den Burch, één van de oudste burchten in Rijswijk, in handen van de Von Fisennes. De voetballers van voetbalvereniging Vredenburch worden ook wel De Burchtbewoners genoemd. Hun terrein ligt aan het Julialaantje en maakt net als het Don Boscolaantje deel uit van het park. Het toenmalige dagblad Het Centrum, typeerde Von Fisenne als “een gentleman in al zijn doen en laten en een vroom en sociaal voelend katholiek”. Na zijn overlijden is Von Fisenne bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats van de rooms-katholieke Sint Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69. In deze kerk, vlakbij het park, had de geboren Rotterdammer lange tijd een eigen familiebank met een afzonderlijke toegangsdeur. Het was ook Von Fisenne die niet te beroerd was om regelmatig grote bedragen aan deze kerk te schenken.

Uitgestorven tak

Pieter von Fisenne was de grootvader van Louis von Fisenne, die later burgemeester van Hengelo en Warmond werd. In 1994 stierf de Nederlandse tak van de Von Fisennes in mannelijke lijn uit.

Afbeelding