Opbrengst wijnproeverij Lions voor voedsel Afrikaanse kinderen

Algemeen
v.l.n.r. Maarten Harings, Jeff Groen en Pieter Snabel.
v.l.n.r. Maarten Harings, Jeff Groen en Pieter Snabel. (Foto: Robert Heijdemann)

Museum Rijswijk was zaterdagmiddag 19 november het decor van een bijzondere wijkproeverij van de Rijswijkse Lions. Het is onderdeel van een project om kinderen in de armste delen van Zuid Afrika te helpen. Pieter Snabel zet zich al jaren in om deze kinderen een beter leven te geven. Hij is ook de vinoloog die de proeverij begeleidde.

Door Robert Heijdemann

Pieter: “Een basisschool, een kleuterschool en een kinderdagverblijf beheren we. Ook zorgen we voor maaltijden en onderhouden met de kinderen een moestuin. De opbrengst mogen ze mee naar huis nemen voor de familie. Families waarvan de vaders bijna allemaal werkloos zijn.”

Enthousiast

Rijswijkers Maarten Harings en Jeff Groen, leden van de Rijswijkse Lions kennen Pieter van de lagere school. “Zo kreeg het plan voor dit evenement snel vorm. Ruim vijftig bezoekers telden het entreegeld neer en de meesten van hen kochten na afloop flessen wijn”, vertelt het tweetal enthousiast.

Haagse Marathon

“Bij een bezoek aan Zuid-Afrika, zag ik de armoe in veel gezinnen. Terug in Nederland liep de Haagse CPC-Marathon om fondsen te werven. Daarop volgden de marathon in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam”, zegt Pieter. Sinds 2017 is hij bestuurslid van ‘Deeds for their Needs.’ Ze hebben al veel scholen, gezinnen en kinderen ondersteund.

Primeur in Rijswijk

Het is de eerste keer dat de Rijswijkse Lions een wijnproeverij organiseerde. Maarten en Jeff: “Alhoewel het een succes is, gaan ze binnenkort om tafel zitten om het te evalueren. Wie weet komen we in het voorjaar terug met een vervolg en dan in de mooie tuin van het museum. Met de ‘jonge garde’ willen we jaarlijkse twee à drie evenementen organiseren om geld op te halen voor een goede doel.”

Jong gezin

De Rijswijkse Lions vinden het belangrijk om een clubleven te bieden dat aansluit bij het drukke leven van jonge leden. Het valt volgens de coördinatoren Jeff Groen en Maarten Harings niet mee om werk en een jong gezin met andere verplichtingen te combineren. Vandaar dat ze een zogenaamde light-versie bedachten voor de Lions met onder meer een maandelijkse eet-club. Meer info op https://rijswijk.lions.nl/.