Hierdoor vallen files ondanks afsluiting Hoornbrug wel mee

Algemeen
Drukte op de afrit naar Rijswijk vanaf de A4, dinsdag 7 februari.
Drukte op de afrit naar Rijswijk vanaf de A4, dinsdag 7 februari. (Foto: Archief)

De ochtenspitsen zijn wat drukker, maar verder zijn er niet echt meer files op de wegen rondom Rijswijk dan normaal. Dat bevestigde een onderzoeker van de provincie Zuid-Holland op 14 februari aan Groot Rijswijk. Alleen tijdens de ochtendspits is de reistijd op veel wegen wat langer.

Maandag 6 februari is de Hoornbrug dichtgegaan. De gevreesde toename van verkeersdrukte rondom Rijswijk door de afsluiting lijkt tot nu toe mee te vallen. Een verkeerskundige van Rijkswaterstaat zag donderdag 9 februari ‘geen echt grote toename’ van files. Zeker een week na de afsluiting valt het aantal files mee.

Minder drukke avondspits

Vorige week konden weggebruikers nog vrij drukke avondspitsen waarnemen die al net na halverwege de middag begonnen. Maar een onderzoeker van Provincie Zuid-Holland, die de verkeersintensiteit monitort, laat 14 februari weten dat routes vanuit Den Haag een week na de afsluiting juist een daling hebben van reistijd in de avondspits. Dat verklaart de onderzoeker als volgt: “Het lijkt erop dat de weggebruiker het reisgedrag heeft aangepast om de drukte te mijden.” 

Ochtendspitsen wel drukker

De ochtendspitsen zijn wél wat drukker. “Mogelijk beginnen mensen eerder aan hun dag om de drukte in de avondspits voor te zijn,” denkt de onderzoeker. De Rotterdamsebaan geeft nog steeds de kortste reistijden. De route via aansluiting Plaspoelpolder lijkt ook niet drukker dan normaal. Ook de ‘sluiproute’ via de Westvlietweg en Oude Tolbrug heeft niet een langere reistijd dan vóór de afsluiting, al is ook hier de ochtendspits wat drukker te noemen.