Stijging huizenprijzen Zuid-Holland: Rijswijkse huizen 13,46% duurder

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

In Rijswijk ging de gemiddelde huizenprijs van € 355.881 in 2021 naar € 403.783 in 2022: een verschil van 13,46%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door Slimster.nl.

Nergens in de provincie Zuid-Holland steeg de gemiddelde huizenprijs in 2022 zo hard als in Midden-Delfland. Huizen in deze gemeente brachten liefst 26,7%- ruim € 114.000 - meer op dan in 2021. Daarentegen kende Zoeterwoude als enige Zuid-Hollandse gemeente een daling van de gemiddelde verkoopprijs: -10,4%.

Mede dus dankzij de gemeente Midden-Delfland stegen de prijzen in Zuid-Holland met gemiddeld 10,7%, net onder het landelijk gemiddelde van 10,8%. Opvallend is dat zowel Groningen, Drenthe, Overijssel als Fryslân bovengemiddeld sterke prijsstijgingen meemaakten. In het noordoosten van het land werden de huizen dus relatief duurder dan in bijvoorbeeld Noord-Holland en Limburg, waar de toename minder dan 10% bedroeg. Overigens spant Flevoland de kroon, met een toename van gemiddeld 15,4%.

Zoeterwoude

Waar de huizenprijzen in het gros van de Zuid-Hollandse gemeenten met meer dan 10% stegen gold dat niet voor Zoeterwoude. Hier daalden de prijzen juist met gemiddeld 10,4% . Daarmee is het de gemeente het de grootste prijsdaling van heel Nederland. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 970.767 is Wassenaar nog altijd met afstand de Zuid-Hollandse gemeente waar de woningen het duurst zijn.

Laag energielabel leidt tot kleinere prijsstijging

Een eenduidige verklaring voor de verschillen tussen gemeenten is volgens Slimster niet direct aan te wijzen. Er lijkt landelijk gezien echter een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en het percentage woningen met een laag energielabel (E, F of G). Zo heeft in de grotendeels aardgasvrije gemeente Zeewolde geen enkele woning een dergelijk laag energielabel en geldt hetzelfde voor Almere. Ook in onder meer Lelystad, Dronten, Houten en Barendrecht heeft vrijwel ieder huis een relatief hoog energielabel. Dit zijn stuk voor stuk gemeenten waar de huizenprijs in 2022 bovengemiddeld sterk toenam. 

In 18 van de 25 gemeenten met het laagste percentage woningen met energielabel E, F of G lag de stijging van de huizenprijs boven het landelijk gemiddelde. Dat geldt daarentegen voor slechts 9 van de 25 gemeenten met juist het hoogste percentage energieonzuinige woningen. De gemiddelde prijsstijging voor eerstgenoemde groep bedroeg 14,1%, terwijl huizen in de laatstgenoemde groep gemeenten ‘slechts’ 8,7% duurder werden. In gemeenten met relatief energiezuinige woningen steeg de huizenprijs dus vaak harder dan in gemeenten met minder zuinige huizen, aldus Slimster.