Rijswijk van twee kanten: Grofvuilstation

Column
Marc Tangel en Frans Limbertie schrijven elkaar om de week een kattebelletje.
Marc Tangel en Frans Limbertie schrijven elkaar om de week een kattebelletje. (Foto: DvE)

Frans Limbertie en Marc Tangel zijn redacteur bij Nieuwsblad Rijswijk. Om de week schrijven ze elkaar een kattebelletje. Deze week buigen ze zich over de onlangs gehouden ‘opschoondag’, de nieuwe grofvuil regels en station Rijswijk.

Ha die Marc,

Nu de paasdagen weer achter de rug zijn kan de lente eindelijk beginnen. Wat zon en warmte kunnen we nu best wel goed gebruiken lijkt me. Rijswijk is in ieder geval weer brandschoon. De vrijwilligers hebben tijdens de jaarlijkse ‘Opschoondag’ met hun schoonmaakacties heel wat Rijswijkse wijken weer van de nodige glans voorzien. Een dikke vette pluim voor al die kanjers! Zelfs het Rijswijks station ziet er nu ‘spic en span’ uit. Maar het kan best dat hier een aantal professionele knapen in gele pakken doorheen zijn gegaan met een paar flinke zwabbers. Vast een megaklus geweest. 

Goed nieuws kwam uit het Huis van de Stad, waar de gemeenteraad vorige week dinsdagavond met grote meerderheid van 19 tegen 11 heeft ingestemd met het aangepaste amendement van Beter voor Rijswijk en GroenLinks. Altijd fijn als partijen het met elkaar eens zijn, dat schept een warme en intieme band. Resultaat is dat het grofvuil nu twee keer per jaar gratis en voor niets wordt opgehaald. “Asjemenou”, zou Loeki de Leeuw zeggen. Je moet er wel zelf voor naar een paar vaste plekken toe rijden, maar daar eenmaal aangekomen kun je je ‘afgeragde’ bank of bed daar toch mooi laten staan. Mocht dat nou niet lukken, dan mag je te allen tijde de raadsleden van BvR en GL gerust even bellen. Ed Braam en Ger Kruger komen er dan spoorslags aan met hun speciale BvR boedelbak, en ook Lara Oude Alink staat met haar GroenLinks bakfiets alvast in de startblokken. Met een paar van haar GroenLinks kornuiten komen ze hoogst persoonlijk je oude koelkast of kapotte wasmachine ophalen. Misschien wel voor eigen hergebruik, je weet maar nooit. Ik ga even kijken of ik ze kan verblijden met iets moois. Heb jij ook nog wat ouds en versleten staan, Marc?


Hé Frans,

Nee, sorry. In Den Haag mogen wij ons grofvuil nog steeds gratis aanbieden. Even op de website een datum prikken en dan komt de gemeente je ouwe zooi ophalen. Probleem bij ons is juist dat mensen dat gang naar de gemeentesite nalaten, maar wél hun spullen op straat smijten, tot de buren aan de bel trekken. Als die klokkenluiders dan de rekening gepresenteerd zouden krijgen, volgt hier wel een volksopstand, denk ik. 

Wat dat betreft is Rijswijk altijd ordentelijker geweest, op die schandvlek van het station na. Tot vijftien jaar geleden kon je het station al ín de trein ruiken als je het naderde. Er hing een enorme putlucht en het heeft hoogbegaafde ingenieurs heel wat hoofdbrekens gekost om dat op te lossen. Daarna hing er alleen nog maar stof. Héél véél stof. Gelukkig is deze smet op het blazoen nu voor de komende kwart eeuw weer weggepoetst, want ik heb boze tongen horen fluisteren dat het zo lang geleden is dat er voor het laatst een stofdoek door het station ging. Wat denk jij, Frans: zouden Prorail en de gemeente Rijswijk het schoonmaakschema misschien ontleend hebben aan het huishoudboekje van Jan Steen?