Rijswijk van twee kanten: Burgemeestersbelofte

Column
Marc en Frans schrijven elkaar om de week een kattebelletje.
Marc en Frans schrijven elkaar om de week een kattebelletje. (Foto: DvE)

Nieuwsblad Rijswijk redacteuren Marc Tangel en Frans Limbertie schrijven elkaar om de week een kattebelletje. Deze week buigen ze zich over de impact van de meest recente column van burgemeester Huri Sahin.

Beste Frans,

Als wat voor type journalist zou jij jezelf omschrijven? Ben jij een primeurjager, of voel jij meer voor de verdieping? Persoonlijk schaar ik me in de laatste categorie, maar dat neemt niet weg dat ik een landelijk nieuwtje zo af en toe best kan waarderen. Neem nou afgelopen week: onze collega Huri Sahin, die haar schrijfwerk voor Nieuwsblad Rijswijk prima weet te combineren met het burgemeesterschap van deze stad, liet in haar meest recente column weten haar mailbox open te stellen voor hulpvragen van Rijswijkse vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Hoewel ze aanvankelijk nog even twijfelde, oogstte ze landelijk lof voor dit prijzenswaardige initiatief. Zelfs de NOS nam het bericht over! Enthousiast opende ik het verhaal op hun site, waar als bron voor dit nieuws werd doorverwezen naar Omroep West. Die, op hun beurt, enkel repten over “een oproep” die onlangs door de burgemeester werd gedaan, zonder één letter te wijden aan haar maandelijkse column in deze krant. 

Zoiets vind ik jammer, want als wij een bericht van deze mediapartner overnemen, worden we wél geacht netjes hun naam te noteren. Zo hoort het toch ook? Of ben jij in het verleden ook wel eens met andermans verentooi aan de haal gegaan? Dan is dit misschien een mooi moment om met jezelf in het reine te komen…


Ik ben toch meer van de verdieping, beste Marc. 

Helaas mis ik die wel een beetje bij de dagelijkse talkshows. Maar een goed primeurtje op zijn tijd is ook niet slecht. En dat moet je elkaar gunnen.

En ja, chapeau voor onze burgemeester. Haar beste column tot nu toe. En belangrijk, want haar recente column waarin ze vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld opriep om persoonlijk contact met haar te zoeken, heeft veel impact. Dat Omroep West hier dan weer zo slordig mee omgaat betreft echter geen nieuws. Wie neemt hen nog serieus dan? 

Gelukkig kreeg mevrouw Sahin het podium dat ze verdiende. ‘Spijkers met Koppen’ pakte het wel goed op. Het VARA radioprogramma, en sinds 2016 ook BNN, is al sinds 1988 een bijna wekelijkse vaste waarde bij mij, en weet actuele thema’s altijd weer uitstekend te combineren met cabaret en live muziek. Niet in de laatste plaats door de makers ervan. De boodschap van de burgemeester was duidelijk. Zij komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. Als vrouwen zich onveilig voelen, mogen ze persoonlijk contact met haar zoeken. De burgemeester van Rijswijk was nog enigszins bescheiden tijdens het interview, omdat ze eerst nog twijfelde om deze oproep via haar column te doen. Dat siert haar, maar was volgens mij niet nodig. Huri Sahin is iemand die weet wat doorpakken is. Er is immers al genoeg bureaucratie. Laten we hopen dat haar actie nog meer impact krijgt dan het nu al heeft.

Beste groet, Frans

Rijswijk van twee kanten