Pride-foto’s over LHBTQIA+ nu te zien aan Generaal Spoorlaan

Cultuur
Gijs van Malsen opent de tentoonstelling samen met Miss Gloss, Mike en Hein-Jan Keijzer.
Gijs van Malsen opent de tentoonstelling samen met Miss Gloss, Mike en Hein-Jan Keijzer. (Foto: Robert Heijdemann)

Vanaf vrijdag 4 november tonen 20 fotopanelen van de Pride Photo Award bijzondere foto’s op de stoep bij de Rijswijkse Schouwburg. De Pride Photo Award is een door Nederland reizende openlucht fototentoonstelling over verschillende seksuele geaardheden van mensen. De tentoonstelling staat er nog tot en met 24 november.

In Rijswijk staan de twintig grote panelen op de strook tussen de Schouwburg en Het Huis van de Stad. Vrijdag opende wethouder Gijs van Malsen (Emancipatie) de panelen samen met een vertegenwoordiger van de Rijswijkse Regenbooggemeenschap.


Hein-Jan Keijzer van Pride Photo: “Door dialoog vergroten van de acceptatie.” - Robert Heijdemann

Respect

De wethouder vertelt blij te zijn dat Rijswijk één van de 12 gemeenten is waar de reizende tentoonstelling langs komt. “Het is belangrijk dat er begrip en acceptatie ontstaat en dat we respect hebben voor mensen met een andere achtergrond en geaardheid.”

Ongezien

Dit jaar toont de tentoonstelling de meer ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap. De beelden bieden een kijkje in levens en werelden die voor sommige mensen bekend zijn en nieuw voor anderen, misschien zelfs verrassend of een beetje ongemakkelijk.


Voor sommige mensen een beetje ongemakkelijk

De bezoeker ziet op 20 grote panelen een selectie uit 2.500 foto’s van kunstenaars uit de hele wereld. De Pride Photo reist sinds 1 april door heel Nederland en doet tot en met januari 2023 alle provincies aan. De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie wil, kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en het onderwerp van de foto’s.

De wethouder: “Blij dat de reizende tentoonstelling ook Rijswijk aan doet”. - Robert Heijdemann

Dialoog

“Ik denk dat we er in geslaagd zijn een tentoonstelling neer te zetten die bezoekers kennis laat maken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+gemeenschap,” aldus directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo. “Ik hoop dat heel veel mensen deze gratis tentoonstelling gaan bekijken en worden aangezet tot denken over seksuele- en genderdiversiteit, wat kan leiden tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.”

Spelers gezocht

Na het succes van de landelijke tournee van Boys won’t be boys, komt er in de Rijswijkse Schouwburg een lokale versie. Helemaal vol met verhalen uit Rijswijk. Boys won’t be boys is een collage van zang, dans, muziek en grappen rond het thema mannelijkheid. De voorstelling speelt op 11 en 27 oktober 2023. Iedereen kan eraan meedoen. Er is ruimte voor professionele performers en voor amateurs, voor jong en oud. Aanmelden bij www.BOYSWONTBEBOYS.nl.