‘Rijswijkers wonen ook in het Nationaal Park Hollandse Duinen’

Cultuur
De tentoonstelling Nationaal Park Hollandse Duinen werd 10 februari officieel geopend; speciaal op Warme Truiendag, om aandacht te vragen voor de natuur in ons gebied en klimaatverandering.
De tentoonstelling Nationaal Park Hollandse Duinen werd 10 februari officieel geopend; speciaal op Warme Truiendag, om aandacht te vragen voor de natuur in ons gebied en klimaatverandering. (Foto: Debbie van Eijk)

Er waren veel media aanwezig, vrijdagmiddag 10 februari in de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk. Dat mocht ook wel, want er werd niet alleen een boeiende tentoonstelling over Nationaal Park Hollandse Duinen geopend; het was ook nog eens Warme Truiendag. Én er waren twee kinderrechtenambassadeurs (kra’s) jarig. 

Energie

Door Debbie van Eijk

De grote eyeopener van de dag bracht een mevrouw van Staatsbosbeheer. In reactie op de toespraak van wethouder Werner van Damme, maakte zij de kra’s ervan bewust dat we ons eigenlijk al in het Nationaal Park Hollandse Duinen bevonden. “Als jij in Rijswijk woont, liggen jouw huis en tuin ook in het nationaal park,” benadrukte ze. Sterker nog: het Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit van de jonge duinen van Hoek van Holland tot bij de grens met Noord-Holland, in de buurt van Hillegom en Noordwijk. Oostelijk vormen de strandwallen bij Rijswijk, Voorschoten en Lisse de grens.

Wij wonen allemaal in het Nationaal Park Hollandse Duinen

Dat wij allemaal in het Nationaal Park Hollandse Duinen wonen, wisten de meeste aanwezigen niet. Bibliotheek aan de Vliet-directeur Gerard Hendriks is een van de eersten om dat ruiterlijk toe te geven. “Ik woon in Leiden. Zelfs dat hoort er nog bij!” Ook twee kinderrechtenambassadeurs, Angel en Aya, vinden dat de belangrijkste les van vandaag. Maar er zijn nog veel meer lessen te trekken, nu de gratis tentoonstelling in de Bibliotheek aan de Vliet officieel door de wethouder en kra’s is geopend. Het leukst is het om dat te doen met een speurtocht.


V.l.n.r.: een medewerker van Staatsbosbeheer, directeur van Bibliotheek aan de Vliet Gerard Hendriks en wethouder Werner van Damme. - Debbie van Eijk


Op de kaart van de tentoonstelling zie je hoe groot het gebied Nationaal Park Hollandse Duinen is: het strekt zich uit van Hoek van Holland tot Hillegom. - Debbie van Eijk

Speurtocht

Met een flyer kun je, in de centrale hal van de bibliotheek in Rijswijk, namelijk naar letters op een grote kaart van Nationaal Park de Hollandse Duinen speuren. Dit doe je aan de hand van vragen. Een voorbeeld: “Waar ligt de hoogste duin van Zuid-Holland?” Een ander voorbeeld: “Hier kan je ‘s avonds vleermuizen spotten. Ga je mee op pad?” Maar ook: “Op welke plek voel jij je prins of prinses?” De antwoorden vind je door goed te kijken naar de kaart. Zo kom je spelenderwijs van alles te weten over het rijke gebied waar je zelf woont. Directeur Gerard is blij dit soort tentoonstellingen te mogen huisvesten. “Het is leuk om te zien dat kinderen daar zo enthousiast op reageren, en ervan leren.”

Samen doen

Of de speurtocht leuk is om te doen? Dat vragen we achteraf aan kinderrechtenambassadeurs Angel en Aya. “Het was een beetje lastig om alle opdrachten te doen, want er waren een hoop camera’s,” geven de meiden aan. “Maar het was wel heel leuk om samen aan de slag te gaan.” Wie ook benieuwd is naar de geheimen van het gebied, kan dus maar beter iemand meenemen om de speurtocht samen te doen. Een vader, een oma of goede vriend(in) bijvoorbeeld. De reizende tentoonstelling staat nog in de bibliotheek tot eind april.


Angel (links) en Aya vinden de speurtocht vooral leuk om samen te doen. - Debbie van Eijk

Fijne groep

Voor de Rijswijkse kinderrechtenambassadeurs was dit hun eerste officiële opening, iets meer dan twee weken na hun installatie op 25 januari. Het was de derde keer dat de groep bij elkaar kwam. Angel en Aya, die het zichtbaar gezellig hebben met elkaar, vinden het een heel fijne groep. “Lekker rustig,” vindt Aya. Angel vult aan: “En ik kwam erachter dat iemand uit mijn straat, die ik eerst helemaal niet kende, ook kinderrechtenambassadeur is!” Wat ook nog leuk is om te weten: “Er zijn vandaag twee kinderrechtenambassadeurs jarig.”

Warme Truiendag

Aya is gestoken in een lekker dikke trui. Is dat vanwege Warme Truiendag? “Klopt,” knikt Aya. “Iedereen in mijn klas had er vandaag een aan. Behalve mijn juf. Zij kan goed tegen kou.”
Voor wethouder Werner van Damme (VVD, o.a. Financiën en Economische zaken; hij valt vandaag in voor zijn collega, wethouder Mark Wit) is het klimaat zeker iets belangrijks om bij stil te staan, in relatie tot de natuur in het Nationaal Park. Dat is ook de reden dat de tentoonstelling op Warme Truiendag wordt geopend. “De natuur moet de ruimte krijgen. In Rijswijk is vooral de Landgoederenzone een belangrijk stuk natuur.” Door vaker de verwarming laag te zetten, zoals vandaag, helpen we klimaatverandering te verminderen. De wethouder benoemde concrete gevolgen van die klimaatverandering: “Hittestress, extreme neerslag.” Een van de kinderrechtenambassadeurs gaf aan inderdaad te merken dat het steeds warmer wordt in Nederland.

Oplossing

Wie uiteindelijk alle vragen heeft beantwoord van de speurtocht bij de tentoonstelling, komt op een woord. We verklappen het niet, maar het is iets heel moois in ons gebied. Zeker de moeite van het weten waard. Na het vinden van deze oplossing, kregen de kra’s elk een presentje. Hiermee was de tentoonstelling officieel geopend, en goedgekeurd door de kinderen. Vanaf welke leeftijd hij geschikt is? “Ongeveer 10 jaar,” vinden Aya en Angel. “Je moet er goed voor kunnen lezen en de vragen kunnen begrijpen.”


De kra’s hebben de oplossing van de speurtocht gevonden! Dat is een applausje waard. - Debbie van Eijk