Zo komen de 150 nieuwe woningen in de Prinsenpassage eruit te zien

Nieuws
De entree van de Prinsenpassage moet in de toekomst een echte blikvanger worden.
De entree van de Prinsenpassage moet in de toekomst een echte blikvanger worden. (Foto: PR)

Het schetsontwerp voor de Prinsenpassage - onderdeel van Bogaard stadscentrum - is klaar. Er komen 150 extra woningen boven de winkels en in een woontoren, de winkelpassage wordt verlegd, het dak wordt groen en er komt een metamorfose van het winkelcentrum.

Door Robert Heijdemann

In 1963 werd winkelcentrum In de Bogaard gebouwd naar Amerikaans voorbeeld. Burgemeester Bogaardt liet zich inspireren door ‘The American Mall’ in San Francisco. Inmiddels zijn we 60 jaar verder. “Het winkelcentrum is verouderd. De retail staat onder druk. We moeten nu een nieuwe invulling geven aan De Bogaard”, vertelt Yarrid Knijnenburg, projectleider van SB Real Estate, de eigenaar van de Prinsenpassage.

Toekomstbestendig

SB Real Estate werd in februari 2021 eigenaar van de Prinsenpassage, het deel van de Bogaard grenzend aan het Bogaardplein, de Prins Constantijn Promenade, het Bomenplein en de Steenvoordelaan. “Wij willen de Prinsenpassage toekomstbestendig maken. Als we niet in actie komen, zal deze plek over 3 tot 5 jaar hetzelfde lot ondergaan als De Terp en de Sterpassage, namelijk dat de winkels verdwijnen. Sinds we eigenaar zijn, is de leegstand in de Prinsespassage teruggebracht tot nagenoeg nihil, doordat nieuwe lokale ondernemers zich er hebben gevestigd, net zoals bekende merken als Action en Blokker”.

Groen

Onderdeel van het plan is de toevoeging van extra groen, zo wel binnen als buiten. “Het hele dak wordt groen gemaakt en aan de randen van het pand komt er een groene rand die op straatniveau gezien kan worden. Aan de binnenkant van de passage, op de gevellijn van de eerste verdieping, komt er een groene wand. Hierdoor doen wij mee in de ambitie van de gemeente Rijswijk om het groenste Stadscentrum van Nederland te worden”.

Winkels blijven open

De aanpassing van de huidige Prinsenpassage past naadloos in het Masterplan voor de toekomst van Bogaard stadscentrum. “Dit betekent concreet een toevoeging van ongeveer 150 woningen boven een opgewaardeerd winkelcentrum met volop groen”, vult Yarrid aan. Om deze veranderingen te realiseren is de sloop van de huidige passage niet nodig. Wel worden de nodige aanpassingen gedaan, terwijl de winkels open blijven.

De Walvis verdwijnt

Onderdeel van het plan is dat een gedeelte van de bestaande winkels op de verdieping plaatsmaakt voor loftwoningen. “De loftwoningen, met een royale plafondhoogte van 4.5m, krijgen een gesloten groene binnentuin van 17m breed. Kwaliteit wonen, in het groen, op de beste plek”, aldus Yarrid. Ook is het de bedoeling dat de interne winkelpassage verschuift met een directe aansluiting op de parkeergarage. Het plan voorziet verder een nieuwe woontoren aan het Bogaardplein. Tot slot komt er een derde bouwlaag aan de randgebieden van het centrum en een aanpassing van beide entrees. De gedateerde en enorme luifel aan het Bogaardplein (‘de Walvis’) zal komen te vervallen. Dit brengt meer licht en openheid aan het hele gebied.


Yarrid Knijnenburg: “Er komt een metamorfose van het winkelcentrum”. - Robert Heijdemann

Lokale ondernemers

Winkels en services voor meer dagelijkse goederen en diensten zullen zich concentreren in de Prinsessenpassage. Met landelijke formules, maar volop ruimte voor diverse lokale ondernemers. In de winkelpassage komt een vers-straat met aanbieders van vis, kaas, brood en vlees tegenover een supermarkt. Action zal in de toekomst op de verdieping naar de binnen passage verhuizen. Op het Bogaardplein komt horeca en aan de Prins Constantijn Promenade wordt ruimte gemaakt voor fashion en lifestyle.

Succes van maken

De Prinsenpassage is gepositioneerd aan de voorkant van de Bogaard en is daardoor het gezicht van het winkelgebied. “Er zit enorm veel potentie in dit gebied met alle plannen van het Masterplan en de bevolkingsgroei. De positionering is ideaal met de parkeergarage, fietsenstalling, het OV en het Rijswijks station vlakbij biedt het alle mogelijkheden er een succes van te maken”, aldus Yarrid. “Rijswijk groeit met 45%, het aantal inwoners stijgt van 55.000 naar 80.000 in 2040. In en rond de Bogaard komen er 2.500 extra woningen bij, dat zijn 7.500 inwoners. Met de extra woningen van de Prinsenpassage en een vernieuwd winkelaanbod geven we het verouderde winkelcentrum weer een nieuw leven en geven we Bogaard Stadscentrum een nieuw toekomstbestendig gezicht”.

Informatiebijeenkomst

SB Real Estate zal op woensdag 7 juni tussen 15:30-18:00 een inloop informatie bijeenkomst organiseren in het infocentrum in de Prinsenpassage (winkel naast de ANWB).


De Prinsenpassage krijgt een groen dak met woningen.