Rijswijk houdt vast aan plan: azc sluit per 1 december

Politiek
Even leek het erop dat het asielzoekerscentrum toch weer langer open zou blijven, maar met één doorslaggevende stem tegen werd het amendement dat daartoe opriep dinsdagavond 20 september verworpen.
Even leek het erop dat het asielzoekerscentrum toch weer langer open zou blijven, maar met één doorslaggevende stem tegen werd het amendement dat daartoe opriep dinsdagavond 20 september verworpen. (Foto: Groot Rijswijk)

Het asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg 80 gaat écht dicht, na 30 november. Dat werd dinsdagavond 20 september duidelijk tijdens een raadsvergadering. Het Centrum voor Flexibel Wonen komt er, met kans op een begrotingstekort van ruim 1 miljoen, maar vertrouwen in een rijkssubsidie die dat tekort terug moet brengen naar 377.000 euro.

Azc

Door Debbie van Eijk

De ongeveer 200 asielzoekers die nu nog op het terrein aan de Lange Kleiweg wonen, moeten uiterlijk 30 november vertrokken zijn. Waarnaartoe is nog niet bekend. De statushouders (voormalig asielzoekers met een verblijfsvergunning) mogen blijven. Daarmee voldoet Rijswijk meteen aan de verplichting om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. In de plaats van de asielzoekers komen andere mensen te wonen die dringend een dak boven hun hoofd hebben, zoals daklozen, studenten en starters en gezinnen uit de maatschappelijke opvang.

Twee fasen

Om in aanmerking te komen voor de genoemde rijkssubsidie, moet het Centrum voor Flexibel Wonen voor minstens 10 jaar worden gerealiseerd. Het probleem is alleen dat het terrein aan de Lange Kleiweg vanaf 2025 wordt geclaimd door Rijkswaterstaat, om materieel te stallen voor verbreding van de A4. Daarom is er een ‘knip’ in het plan aangebracht: tot en met 30 november 2024 wonen de statushouders en andere spoedzoekers aan de Lange Kleiweg; daarna worden ze gehuisvest op een andere locatie in Rijswijk. Welke locatie dat is, is nog niet bekend.

Beste optie

Met de twee fasen en de onzekerheid over de toekenning van de rijkssubsidie, met het risico op een enorm begrotingstekort over de eerste twee jaren, maakte het raadsvoorstel sommige partijen niet heel enthousiast. Wij., Rijswijks-Belang, CDA en ChristenUnie stemden tegen. Met een meerderheid vóór, werd het plan voor het Centrum toch aangenomen. Dit gebeurde na verwerping van het amendement om het asielzoekerscentrum nog twee jaar open te houden: iets wat GroenLinks en PG&R natuurlijk liever hadden gezien. Maar nu bleek dat het azc met zekerheid zou sluiten, was er de keuze tussen twee opties: 1. volledige ontmanteling van het azc-terrein, dus een leeg grasveld aan de Lange Kleiweg per 1 december, óf 2. het Centrum voor Flexibel Wonen. In het laatste geval konden in elk geval de statushouders die er nu wonen, nog blijven. Zo stemden GroenLinks en PG&R, net als Beter voor Rijswijk, D66, VVD en PvdA, toch in met het raadsvoorstel. Dat werd met 20 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen.