Denys trekt leiding onder kanaal door

Nieuws
Op vergelijkbare wijze zal de één kilometer lange buisleiding langs de Droespolderweg worden opgetild om vervolgens onder het Calandkanaal te worden doorgetrokken.
Op vergelijkbare wijze zal de één kilometer lange buisleiding langs de Droespolderweg worden opgetild om vervolgens onder het Calandkanaal te worden doorgetrokken. (Foto: Denys)

De Vlaamse aannemer Denys bereidt zich voor op een technisch hoogstandje. Over drie weken wordt de één kilometer lange buisleiding langs de Droespolderweg in haar geheel een geboorde tunnel onder het Calandkanaal in getrokken.

Door Kor Kegel

De leiding is bedoeld voor Porthos, het project dat CO2 van de industrie transporteert naar lege gasvelden in de Noordzee. Denys maakt het trekken van de leiding onder het Calandkanaal mogelijk met horizontal directional drilling (hdd), een boormethode die op land minimaal overlast voor de omgeving veroorzaakt. Het geeft minder hinder dan het graven van een open sleuf. Onder het Calandkanaal moest uiteraard wel worden geboord, ongeacht de hinderproblematiek.

De leiding langs de Droespolderweg ligt zo gepositioneerd dat tien telescoopkranen de leiding straks kunnen optillen, zodat deze bij het terugtrekken van de boor hier achteraan ingetrokken kan worden onder het Calandkanaal. Volgens de huidige planning gebeurt dat rond donderdag 23 mei.

Op een later momet wordt de Porthos-leiding die erop uit moet komen in de kabel- en leidingstrook langs de spoordijk parallel aan de Droespolderweg aangelegd. De dorpsraad van Rozenburg krijgt in zijn vergadering van dinsdag 14 mei een update over de stand van zaken met Porthos.