Na twee jaar afwezigheid hunkeren de honderden vrijwilligers weer naar dit unieke evenement.
Na twee jaar afwezigheid hunkeren de honderden vrijwilligers weer naar dit unieke evenement. (Foto: Ramond den Boef)

Westfriese Folklore van start in Schagen

Algemeen

SCHAGEN – De komende tien donderdagen staan in het teken van de Westfriese Folklore. Na twee jaar afwezigheid hunkeren de honderden vrijwilligers weer naar dit unieke evenement. De 69e editie gaat donderdag 30 juni van start.

‘’Uit alle windstreken komen vrijwilligers maar ook bezoekers van de Westfriese Folklore naar Schagen om een geweldige dag te beleven!’’, aldus Jan Benit, bestuurslid en programmaleider van de Folklore. ‘’Sommige vrijwilligers hebben de hele winter aan een kostuum gewerkt.’’

Westfriese optocht door Schagen

De Stichting Bevordering Westfriese Folklore Schagen stelt het doel om de Westfriese Folklore in de ruimste zin des woords uit te dragen en daarmee een onderdeel van het lokale en regionale erfgoed in stand te houden. De stichting doet dit door tien zomerse donderdagen een Westfriese optocht te organiseren die dwars door de stad Schagen trekt.

Aan deze optocht doen gemiddeld 300 à 400 vrijwilligers mee. Mannen, vrouwen, kinderen, kinderen in antieke kinderwagens en koetsiers zijn allen gekleed in verantwoorde Westfriese streekdracht uit de periode eind 19e eeuw. ‘’Ook rijden er circa 20 aanspanningen -paarden en rijtuigen- mee in deze optocht. Waar zie je dat nog?’’ Voor en na de optocht zijn deze rijtuigen voor het publiek te bekijken in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen.

Miss Westfriese Folklore

‘’Op 15 juni is Babette de Ruijter uit Schagen verkozen als nieuwe miss van de Westfriese Folklore. Zij volgt Anouk Ooteman op. Babette zal naast koetsier Michel Bakker op de sjees vooraan zitten. Onze nieuwe spreekstalmeester, Bart Jansma, gaat de langsrijdende optocht van commentaar voorzien’’, vertelt Benit. Het is voor iedereen mogelijk om in de optocht mee te lopen. Men moet wel een goed kostuum uit de jaren 1890 tot 1920 dragen. Deze kleding kun je lenen tijdens de uitleendagen. 

‘’We hebben nog één uitleendag staan op dinsdag 28 juni van 19.00 tot 21.00 uur in het Rijtuigmuseum in de Muziektuin. Het is dan ook mogelijk om kinderwagens te lenen. Dit allemaal tegen een kleine vergoeding, contant te betalen.’’ De optocht start donderdag 30 juni om 10.45 uur bij café Spoorzicht. 

Dag van de oude ambachten

Iedere donderdag heeft een ander thema. Traditioneel wordt het Westfriese seizoen geopend met de openingsmaaltijd en het thema: de dag van de oude ambachten. Tussen 09.00 en 16.00 uur zijn er tal van oude ambachten te bewonderen op de Nieuwstraat. Er zijn uitgebreide demonstraties van kantklossen, maar ook de kaasmaker, touwslager en boekbinder zijn aanwezig en laten zien hoe vroeger werd gewerkt. 

Extra festiviteit tijdens openingsdag

‘’Bezoekers kunnen de toren op de markt beklimmen, genieten van diverse dansoptredens en als extra festiviteit tijdens de openingsdag treedt het Shantykoor ’t Scheepstuygh op. Daarnaast kun je genieten van optredens van Skroiversgroepen. Onder het motto: ‘Wat doene we met oôs Westfries? Gebruike!’ treedt elke donderdag een skroiversgroep op met verhaaltjes en liedjes uit het Westfriese dialect.’’ 

Kortom, het belooft weer een zomers spektakel te worden! Benieuwd naar alle thema’s en het gehele programma van komend seizoen? Kijk op www.westfriesefolklore.nl.

De dag van de oude ambachten.
Klederdracht.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hele Noordzeekust schoongemaakt Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten Algemeen 15 aug, 13:34
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Ringsteken rond Schager Markt Algemeen 13 aug, 08:30
Afbeelding
Feestuurtje voor senioren Algemeen 12 aug, 09:02
Afbeelding
Container in brand in Schagen 112-nieuws 11 aug, 20:38
Afbeelding
Ontdek alle speelplekken in de gemeente Schagen Algemeen 11 aug, 15:30
Afbeelding
NK Stockcar F1 in Sint Maarten Algemeen 11 aug, 14:57
Afbeelding
Suplessen voor kids Algemeen 11 aug, 14:24
Afbeelding
‘Het scheelde weinig of dit appartement was aan mijn neus voorbijgegaan’ Algemeen 11 aug, 13:59
Afbeelding
Zondagochtend Concert Warmenhuizen Algemeen 11 aug, 13:46
Afbeelding
Vrachtwagen en auto botsen op N9, weg tot vier uur dicht (Sint Maartensvlotbrug) 112-nieuws 11 aug, 10:28
Afbeelding
Warme stranddagen en wat te doen bij gevaar Algemeen 10 aug, 15:23
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief