Ringsteken rond Schager Markt

Algemeen
Het ringsteken rond de Markt start om 13.00 uur.
Het ringsteken rond de Markt start om 13.00 uur. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De Ringstekerij rond de Markt op donderdag 18 augustus is voor velen het hoogtepunt van de Westfriese Folklore. Bezoekers zien prachtige authentieke combinaties tijdens de optocht en het ringsteken.

Welk paard krijgt de titel ‘best gaande paard’? Wie heeft de mooiste Pony, Fjord of Fries? Welke combinatie kent het schoonste geheel? Ruim 20 combinaties hebben zich opgegeven. Uiteraard zal de laatste winnaar, Marianne Wijdenes uit Medemblik, er alles aan doen om haar titel te verdedigen. Kortom, een lust voor het oog en een must voor de paardenliefhebbers. De presentaties van het ringsteken is in handen van Willem van der Voort. Het ringsteken start om 13.00 uur en duurt tot circa 15.15 uur. Na afloop is de prijsuitreiking bij Hotel Markstad door Miss West-Friese Folklore en Siem Huijberts. 

Het parcours loopt vanaf de Herenstraat rond de Markt, alwaar men driemaal steekt. Via de Handelstraat en de Loet komt men weer in de Herenstraat. Het overige verkeer wordt vriendelijk verzocht de binnenstad tot circa 17.00 uur te mijden. 

Programma

De traditionele optocht start om 10.45 uur tegenover café Spoorzicht op de hoek Nieuwe Laagzijde / Stationsweg. Vanaf 11.30 uur is er het vaste dansprogramma op de Markt van de kinderdansgroep en West-Friese dansgroep. Ook treedt Creatief Westfries (Skroifgroep ‘Veenhuizen’) op in de koffiekamer van de kerk op de Markt. Dit vindt plaats van 13.30 tot 15.30 uur, vrij entree en rolstoeltoegankelijk. Op de Nieuwstraat is er de hele dag een boeken-, curiosa-, en creamarkt.