Het Schiedam van Kor Kegel: Een jaar in de stemming komen

Column
Kor Kegel
Kor Kegel (Foto: )

Maandag was het exact 749 jaar geleden, dat gravin Aleida van Henegouwen de prille woongemeenschap Schiedam stadsrechten verleende. Daarom werd op de avond van die achttiende maart in de Havenkerk het beeldmerk gepresenteerd, waarmee Schiedam reclame gaat maken voor alles wat met het naderende stadsjubileum te maken heeft. Proosje kon ik niet in het beeldmerk herkennen. Het olijke manneke met zijn borrelglaasje zou ook na het overlijden van zijn schepper Harr Wiegman een mooie positie in de stadspromotie behouden, maar in de witte en zwarte strepen van het logo kan ik met de wildste fantasie geen Proosje herkennen, hooguit een meervoudige V-vorm die op geabstraheerde jeneverkelkjes duidt. Dat het meer V’s in één beeldmerk zijn, wil zeggen dat we in de jarige Jeneverstad niet op één been kunnen staan. “Nog eentje?”

De V’s in het beeldmerk lijken ook een echo van de jubileumfestiviteiten van buurstad Vlaardingen, die van Floris V twee jaar eerder als ‘stad’ erkenning kreeg en dat gedurende heel 2023 uitbundig vierde. Er waren veel programmaonderdelen die Schiedam kunnen inspireren, al wist Vlaardingen zich niet goed raad met V-dingen. Heel veel dingen moesten met dingen te maken hebben, omdat Vlaar- daar nu eenmaal op eindigt. Wat boft Schiedam toch met zo’n eenvoudige vernoeming naar een dammetje in de Schie.

Er staan enthousiaste mensen klaar om ‘Schiedam viert 750’ voor te bereiden, zowel in het stichtingsbestuur als in het programmabureau (projectteam) dat alle ideeën van Schiedammers gaat verzamelen en zich daartoe op de Hoogstraat vestigt naast het winkeltje van SHOP. Ik wens ze veel succes, want als ze succes hebben beleven de Schiedammers volgend jaar daverende stadsfeesten. Toch ligt de nadruk er iets te veel op dat de Schiedammers zelf met initiatieven moeten komen. Wat als ze dat nou niet doen en plotseling stoppen met meedenken? Houden we dan budget over voor Schiedam 800? Houden we het dan volgend jaar bij de Brandersfeesten bruto? Er moet voor 2025 toch ook een volwaardig programma neergezet kunnen worden door alleen het stichtingsbestuur?

Laat ik wensen dat dit slechts theoretische vragen blijven en dat er wel degelijk veel animo uit de bevolking blijft komen om van 750 op wijk- en buurtniveau een plezierig en vrolijk stemmend jaar te maken. ‘Schiedam viert de toekomst’ is de subtitel en dat is een aardig doordenkertje, want bij een verjaardag heb je al gauw de neiging om terug te denken hoe het allemaal begon. De subtitel geeft aan dat het stadsjubileum een bouwsteen is voor de volgende fase.

Vooruit, als we allemaal net zo’n gezellig jaar willen krijgen als ze vorig jaar in Vlaardingen hadden, dan levert Schiedam 749 al heel veel voorpret op.