Column Stella @t Schiedam: Kom maar op!

Column
Stella Schaper.
Stella Schaper. (Foto: Mabel Böhms Media)

Column

Schiedam staat op de drempel van de knalfuif 750 jaar stadsrechten, wat we in 2025 van maart tot september vieren. Waarbij de ideeën en initiatieven vanuit de Schiedammers moeten komen. Maar die Vlaardingers hebben vorig jaar wel even wat neergezet daar in die haringstad. Wat ze dan weer heel bagatelliserend ‘Dingen Doen’ noemen. Die hebben daar wel even hun dingetje gedaan, zeg maar.

Het startpunt wat de buren hadden was natuurlijk veel gunstiger. Met de corona-lockdown in de achteruitkijkspiegel, en daardoor ontzettende feesthonger, barstten de plannen los. Schiedam moet nog een beetje wakker geschud worden, heb ik het idee. Dat ligt niet perse aan de Schiedammers zelf, maar gebeurt op de achtergrond.

De verwachtingen bij de officiële kick off van Schiedam 750 in maart in de Havenkerk waren hooggespannen, maar het liep met een sisser af. Het deed me denken aan zo’n kapotte ‘roltong’ zoals die feesttoeters heten. Zo eentje waar je lekker hard op blaast, de verkeerde kant opklapt en geen geluid uitkomt. Zo zijn er door diverse mensen plannen ingediend, maar ze hebben er nog niks van gehoord. 

Nieuwsgierig kwamen velen naar de Havenkerk om te vernemen wat er met die plannen gedaan is. Daar kregen we vooral te horen dat er plannen ingediend konden worden. Maar wordt het niet eens tijd om wat te gaan doen? Schrijft ook raadslid Menno Siljee op de website van GroenLinks. Die zijn twijfels uit over de organisatie, het late moment waarop actie wordt ondernomen en het gebrek aan daadkracht. “Voor het overgrote deel zijn het activiteiten die toch al zouden plaatsvinden, maar dan met een 750-jaar sausje. Alle overige ideeën zijn nog steeds niet verder gekomen dan een idee. De klok tikt…, sluit hij mee af.”

Dat is zo’n beetje het gevoel dat we op dit moment allemaal hebben. Het doet me denken aan mijn kinderen die zich klaarmaken voor school. Zelf ben je even met wat anders bezig, vraagt of ze hun schoenen aan willen doen en hun lunch inpakken. En als je dan op het punt staat om weg te gaan kijken ze je nietsvermoedend aan met een blik: ‘moest ik iets doen, ofzo?’. Herkenbaar voor iedere ouder denk ik. Ik word daar altijd zenuwachtig van.

Ik denk dat dit een beetje de staat is waarin Schiedam verkeert op dit moment. Schiedam staat voor een uitdaging, het organiseren van een uniek evenement. Dan willen we die aangaan ook en onze mouwen nu opstropen! Dus organisatie, ...kom maar op! Gelukkig hebben we een geheim wapen: ‘de Dutch Courage’; vrij vertaald, Schiedams Lef. Onze stad bruist van spirit en creativiteit, wat ons in staat stelt om iets groots neer te zetten in de maanden die we nog hebben. Met Schiedamse nuchterheid en vernuft, en door samen te werken, gaan we deze uitdaging aan. Laten we samen ‘VlaarDinges’ en de rest van de regio tonen dat we een lekker feessie kunnen bouwen! De budgetten kunnen worden aangevraagd, let’s get this party started…!