Excelsior’20-Sparta: ‘Mooi afscheid’

Sport
Na bijna 250 wedstrijden in het eerste van Excelsior'20 gaat Bob van der Waal met voetbalpensioen. (Foto: RWM)
Na bijna 250 wedstrijden in het eerste van Excelsior'20 gaat Bob van der Waal met voetbalpensioen. (Foto: RWM) (Foto: )

Even terug naar zaterdag 17 juni 2023. Zo rond half vijf. Excelsior’20 gaf die dag tegen degradant Rijnmond/H niet thuis, leverde een 0-2 voorsprong in en belandde via 2-2 in de nacompetitie. 

Met de koppies omlaag stapte de Schiedamse elf richting douches. De meesten berustend. Toch was er eentje, die een rondje om het clubgebouw nodig had om tot rust te komen. Aanvoerder Bob van der Waal had het niet meer. “Niet te begrijpen”, noemde hij het gelijke spel. Zijn afschuw was begrijpelijk want hij is er niet bepaald eentje, die snel handdoeken gooit. Dat was ongetwijfeld ook al zo toen hij als vijfjarig jochie bij Excelsior’20 binnenstapte. En zal zich vast ook voortzetten bij het padellen waarmee hij, nu hij zijn voetbalpensioen heeft aangekondigd, zijn vrije tijd deels gaat opvullen. De recent weer vader (van een zoon) geworden verdediger vindt het na bijna 250 wedstrijden in de hoofdmacht welletjes. Nog vijf wedstrijden plus de nacompetitie te gaan. Met zaterdag 29 juni als afsluiter de wedstrijd tegen Sparta. “Mooier kan een afscheid niet zijn”. Al eerder zinspeelde hij op het einde van zijn voetbaltijd “Vorig jaar heb ik mezelf beloofd er nog één seizoen aan vast te plakken.” 

Wat blijft zijn de herinneringen. “We speelden ooit in de eerste klasse, toen het op één na hoogste niveau. Dat was een geweldige en, dankzij goede trainers, tactische leerschool”, kijkt de bijna 33-jarige terug in de tijd. “En vergeet niet die beladen promotiewedstrijd tegen Celeritas twee jaar geleden. We wonnen. Vraag niet hoe. Dat blijft je altijd bij.” 

Hoewel er zo af en toe gepoogd is hem bij Excelsior’20 los te weken, heeft hij zich, zoals hij het formuleert, nooit laten verleiden. “Ik had het hier naar de zin en veel vrienden om me heen.” Dan is nu dus de eindstreep in zicht. “Daar leefde ik al een tijdje naar toe. Het is mooi geweest.”