Zóveel overlast werd er bij de politie gemeld per dorp in het Westland

112-nieuws
De politie moest in 2023 bijna 1800 keer in actie komen in Westland voor meldingen van overlast door personen of geluidshinder.
De politie moest in 2023 bijna 1800 keer in actie komen in Westland voor meldingen van overlast door personen of geluidshinder. (Foto: Archief/Politie)

In 2023 werden er in gemeente Westland bijna 1800 gevallen van overlast geregistreerd, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers over meldingen bij de politie. Het vaakst ging het mis in Naaldwijk, waar 410 keer de politie werd gebeld voor onder meer overlast van zwervers, geluidshinder en openbaar dronkenschap. Daarna kwamen agenten het vaakst ter plaatse in ‘s-Gravenzande (343 keer) en Wateringen (251 keer).

In totaal werden er dertig gevallen van openbaar dronkenschap bij de politie gemeld in het Westland. Dat is veel meer dan in Midden-Delfland (vijf keer), maar minder dan in Delft (43), dat iets minder inwoners kent dan Westland, én bijna de helft minder dan in Schiedam, dat ongeveer 30.000 minder inwoners heeft.

Zwervers, alcohol en drugs

Het aantal dronken mensen op straat in het Westland lijkt dus wel mee te vallen, en dat geldt voor meer misdrijven in de openbare ruimte. Zo ervoeren mensen in Westland ‘maar’ 115 keer overlast van een zwerver, waar dat in Delft maar liefst 358 keer was. Het aantal meldingen over overlast door alcohol en drugs (268) ligt in de tuindersgemeente twee keer zo laag als in de studentenstad (556), en wederom ook een stuk lager dan in Vlaardingen (413) en Schiedam (423). Alleen Midden-Delfland doet het qua aantal incidenten een stuk beter (slechts zeven keer overlast van een zwerver en twintig keer overlast door alcohol en drugs).

Verwarde personen en hangjongeren

Verwarde personen liepen er in 2023 ook rond in Westland. 444 keer was dat aanleiding voor voorbijgangers om 112 of 0900-8844 te bellen. Dat is bijna niets vergeleken bij, bijvoorbeeld, Den Haag, waar 7000 keer een beroep werd gedaan op de sterke arm der wet.

Overlast van jeugd werd er wél vaker ervaren in Westland

Overlast van jeugd werd er wél vaker ervaren in Westland (487) dan in Vlaardingen (373) en Schiedam (455), maar nog steeds minder dan in Delft.

Het meest had men last van baldadige jongeren in Naaldwijk (148 meldingen), waarvan 103 keer in het centrum. Maar ook in ‘s-Gravenzande stoorden inwoners zich soms zo erg aan het gedrag van de jeugd dat er melding van werd gemaakt (106 keer). In Ter Heijde was wangedrag van de jeugd slechts één keer reden om de politie om hulp te vragen.

Last van herrie

Evenementen leiden in Westland niet tot veel irritatie bij omwonenden. Alleen in Maasdijk, Naaldwijk, Honselersdijk en Monster ergerde men zich een keer zo erg aan de herrie van feestjes dat men naar de telefoon greep. En dat was in 2023 letterlijk één keer per genoemde dorpskern.

Opvallend is wel dat in Ter Heijde de meeste meldingen werden gemaakt van geluidshinder door horeca

Opvallend is wel dat in Ter Heijde, waar de jeugd dus voor weinig overlast zorgt en trouwens nul meldingen werden gemaakt van openbaar dronkenschap, de meeste meldingen werden gemaakt van geluidshinder door horeca: dertien, wat veel is vergeleken bij de andere Westlandse dorpen. Alleen in Naaldwijk werd verder vaker dan één keer - namelijk drie keer - geluidsoverlast van horeca kenbaar gemaakt bij de politie. In De Lier, Monster, Maasdijk en Poeldijk leidde het gedrag van horecagasten zelfs helemaal niet tot een melding.

In ‘s-Gravenzande wordt dan wel weer de meeste ‘overige geluidshinder’ ervaren. 

Honselersdijk

Iets anders dat opvalt aan de nieuwe politiecijfers: in Honselersdijk wordt meer overlast gemeld van zwervers, alcohol en drugs dan in ‘s-Gravenzande en Wateringen.

Check alle cijfers hier.