Lokale kunst inspiratie voor New Yorkse symfonie

Algemeen
Elise Eekhout: "Met mijn kunst laat ik zien wat er in mijn hoofd gebeurt als ik een tekst lees."
Elise Eekhout: "Met mijn kunst laat ik zien wat er in mijn hoofd gebeurt als ik een tekst lees." (Foto: Elise Eekhout)

Elise Eekhout inspireert componist uit New York

Vorig jaar benaderde Margin Alexander, een in New York City gevestigde componist en pianist, de van oorsprong Westlandse Elise Eekhout. Hij nodigde haar met haar kunst uit als inspiratiebron voor zijn decemberconcert.

Elise, die inmiddels in Zoetermeer woont, vertelt daarover: “Margin heeft vorig jaar een prachtige symfonie gecomponeerd bij een schilderij van mij. Het was heel bijzonder om te horen. Ik vond het echt prachtig. Toen hij me dit jaar vroeg als eregast voor zijn nieuwe decemberconcert sprong ik een gat in de lucht. Een kans als deze laat ik natuurlijk niet schieten. Ik kan niet wachten om te horen welke muziek hij in mijn kunst ziet.”

Tekst

Kunstenaar Elise Eekhout, geboren en getogen in het Westland, is al van jongs af aan gefascineerd door letters. “Als ik kijk naar letters, dan zie ik prachtig vormgegeven figuurtjes. Wat ik zo fascinerend vind, is dat we die figuurtjes niet of nauwelijks meer zien als we eenmaal kunnen lezen. Je wordt direct meegevoerd naar de wereld achter de letters”, aldus Elise. Vanuit deze fascinatie wil ze laten zien hoe tekst en beeld in haar hoofd door elkaar lopen. Dat doet ze door het maken van schilderijen waarbij ze beeld en tekst met elkaar verweeft.

Synesthesie

Margin Alexander is een componist en pianist die heeft opgetreden in talloze concerten, filmmuziek heeft gemaakt, wereldberoemde artiesten heeft begeleid en eigen recitals gehouden heeft over de hele wereld. Alexander heeft ‘vorm en kleur synesthesie’. Dit is een anomalie in de hersenen waarbij zintuigelijke waarnemingen door elkaar lopen. Hierdoor kan hij kleuren en vormen horen. Deze waarneming zet hij om in muziek.

Alexanders werkwijze sluit perfect aan op die van Elise: “Met mijn kunst laat ik zien wat er in mijn hoofd gebeurt als ik een tekst lees. Margin laat met zijn muziek horen wat er in zijn hoofd gebeurd als hij naar kleuren en vormen kijkt. Ik vind het fantastisch dat we elkaar hierin gevonden hebben.” 28 december zal Alexander zijn stukken ten gehore brengen vanuit New York City. Deze zijn geïnspireerd op persoonlijk geselecteerde kunstwerken, waaronder die van Elise Eekhout.

India

Sinds Eekhout in 2020 de professionele kunstwereld betrad is het snel gegaan met haar kunstcarrière. Een kunstcurator uit India ontdekte haar via Instagram waardoor ze al een jaar na haar start als professioneel kunstenaar een doorbraak maakte met diverse exposities in India. Afgelopen jaar heeft haar werk in diverse galeries door heel Nederland gehangen. Elise blijft er vrij nuchter onder: “Het is ook ontzettend leuk om te exposeren op locaties waar je de mensen kent en hun reacties kunt zien en horen. Daarom ben ik heel blij dat twee van mijn werken tot de kerst bij Kunstgarage Franx in Zoetermeer hangen. Verder heb ik ontzettend veel zin in mijn exposities komend jaar in het Westland, waar ik ben geboren en getogen. In januari exposeer ik in de Hofboerderij in Wateringen en in mei in Kunsthalte 6 in Naaldwijk. De kunst die Margin Alexander als inspiratie heeft gebruikt zal ik daar ook tonen. Ik ben heel benieuwd wat de nuchtere Westlanders er van vinden.”