Is de pikzwarte Piet uit Westland verdwenen?

Cultuur
Welke kleur hebben de Westlandse pieten?
Welke kleur hebben de Westlandse pieten? (Foto: Adobe Stock)

Hij komt, hij komt, de goede Sint... na twee jaar corona en de zwartepietendiscussie wordt het tijd voor een gezellig kinderfeest. Maar... neemt de Goedheiligman dit jaar alleen roetveegpieten mee of krijgen Westlandse dorpskernen nog pikzwarte Pieten op bezoek?

Door Martha Barendse

Vijf jaar geleden speelde de landelijke discussie over de racistische achtergrond van het kinderfeest nauwelijks in het Westland. De klassiek zwart geschminkte Piet bleef een vertrouwd gezicht in de streek, in tegenstelling tot de stad waar de roetveegpieten de overhand kregen. Hoe denken de Westlandse organisatoren van de sinterklaasintochten hier nu over?

“Laten we een punt achter die discussie zetten,” vindt de organisatie van de intocht in ’s-Gravenzande. “Het is een leuk kinderfeest en wij gaan mee met de landelijke ontwikkelingen. Bij ons zie je dus allerlei Pieten en Pietjes.” Ook Wateringen gaat mee in de landelijke tendens. Er komen sinds drie jaar vooral roetveegpieten op bezoek. De woordvoerster van de winkeliers geeft wel aan dat herkenning een risico is wanneer iemand nauwelijks geschminkt is. “Het is niet leuk als je kleine neefje je ineens herkent. Sommigen zijn er daarom mee gestopt.” Dit jaar hebben de winkeliers het kinderfeest voor het eerst uitbesteed aan stichting Gezellig Wateringen. Onder de aankondigingen op Facebook staan soms negatieve reacties. ‘Blijf van ons kinderfeest af’, is hier de gedachte.

Smurfenpieten

Dat is ook de mening van dorpsvereniging Ter Heijde. “Nederland is eigenlijk niet meer van Nederland,” vindt de woordvoerster. “Bij ons blijven ze dus gewoon donkerbruin.” Ook hier speelt de herkenbaarheid een rol. “Als we moeten veranderen, kiezen we gewoon voor een andere kleur dan bruin of zwart, in elk geval geen roetvegen.”

Vooral in kleine dorpskernen is deze herkenbaarheid een probleem. “Wij zijn een klein dorp en alleen al om die praktische reden kiezen we voor zwarte Pieten,” aldus de organisatie van de intocht en de Pietenmarkt in Maasdijk. Hij stelt dat de kleur van de Pieten nooit een punt van discussie is geweest in zijn dorp. “Wij vinden die acties onzin, je moet nooit de politieke kant opgaan met zo’n volksfeest. Laat elk dorp lekker doen wat het zelf wil.”

Rein Wiendels, de voorzitter van Naaldwijk Winkelrijk, zegt het zo: “Het is een discussie tussen ouderen, kinderen geven er niets om. Er is toch ook geen discussie over Halloween? Wij laten al een paar jaar de kinderen zelf kiezen hoe ze geschminkt worden. Roetvegen, smurfen, allerlei kleuren, hier loopt een prachtige mix mee in de optocht.” Hij vindt het belangrijk om mee te gaan met de tijd. “Maar ik weet dat een deel van het publiek nog steeds zwart wil. Daarom kiezen we voor gemixt.”

Kleine dorpskernen

De keuze tussen de (vermeend racistische) Zwarte Piet en de nieuwe Piet lijkt in het grootste deel van het Westland al gemaakt. Roetvegenpieten lijken vooral een praktisch probleem voor de kleine dorpskernen, waar iedereen elkaar nog kent. De Sinterklaascomités zijn het over één ding eens: voor de kinderen maakt het niets uit. Ze zijn al gewend aan nieuwe Pieten: in het Sinterklaasjournaal wordt sinds 2019 voor roetveegpieten gekozen. Zij zullen de rode lippen, gouden oorringen en afrokapsels niet missen.