27e Huiskamerfestival in Westerlee: een terugblik

Cultuur
Rodé trad op in de huiskamer van de familie Soonius.
Rodé trad op in de huiskamer van de familie Soonius. (Foto: Charles Jungschläger)

Tijdens het 27ste Huiskamerfestival Westland van de Cultuurverbinders op 27 mei 2023 vonden er in 6 huiskamers in Westerlee en omstreken verrassende optredens plaats.

Door Anneke Duyvesteijn/Liduine Jungschläger

Het doel van de Huiskamerfestival Westland is om, naast het genieten van de optredens, cultuur dichterbij te brengen en de mensen in de buurt beter te leren kennen. De organisatie had evenals bij vorige edities weer gezorgd voor een afwisselend programma. Het streven is namelijk 100% cultuurparticipatie onder de kernwaarden: ontmoeten, beleven en verbinden.

Bijna 6 kilometer

De weergoden waren het Huiskamerfestival Westland zaterdag 27 mei gelukkig goed gezind, want het was een prachtige avond; dus goed weer voor de bijna zes kilometer lange wandeling!

Start

Het Huiskamerfestival startte dit keer in de kantine van Jeu De Boules Westlandia 87. Hier ontvingen de Cultuurverbinders en vrijwilligers van Jeu de Boules Westlandia de deelnemers met een aangekleed kopje koffie of thee. In zijn openingswoord memoreerde de voorzitter van de Cultuurverbinders Frank van Veen het feit, dat dit het 63e door de organisatie georganiseerde evenement was. 

Eerste kwartier van de maan

In 2006 startte Cultuurverbinders met de Sterrenwacht als Moonwalk. Verder bedankte Frank deelnemers voor hun deelname aan deze editie van het Huiskamerfestival. Hierna wandelden de groepen deelnemers, in het licht van het eerste kwartier van de maan, naar de huiskamers van een aantal gastvrije bewoners van Westerlee e.o. om van de diverse optredens te genieten.

Huiskamer 1, familie Boersma

Bij de familie Boersma trad de band EverLite for Hawaiians op; een Hawaiian band, die uit 5 leden bestaat: bandleider René Ranti, begeleidingsgitaar; Jan van Elk, Hawaiian lapsteel gitarist; Harry Severien, ukelele; Dolf Lindeboom of Chris Staats, basgitarist en leadzangeres Nora Ranti.

Eerdere optredens

De band speelt Hawaiian muziek, maar ook Indonesische liedjes en Evergreens. EverLite for Hawaiians bestaat al sinds 2008 en speelt al zeven jaar als huisband in een seniorenflat in Zoetermeer. Ook doet de band al jaren mee aan Gluren bij de Buren in Zoetermeer en hebben ze een aantal keer meegedaan aan het Haagsch Notuh Festival.

Repertoire

Tijdens het Huiskamerfestival speelde de band enkele Hawaiiaanse liedjes afgewisseld met wat Indonesische songs. Het voor hen gebruikelijke openingslied was: The Royal Hawaiian Hula; gecomponeerd door George de Fretes.


Vanilla Queens bestaat uit twee zussen. - Carl Jungschläger

Huiskamer 2, familie Penning

Hier kon het publiek genieten van Vanilla Queens, een duo bestaande uit twee zussen. Zij spelen met veel plezier zelfgeschreven nummers en covers van artiesten als Ilse de Lange, Fleetwood Mac, Simon & Garfunkel en nog veel bekende hits.

Vol lof

Samen zongen Maaike en Saskia deze avond en Maaike speelde ook gitaar. Zij zongen prachtige luisterliedjes en hun stemmen klonken heel goed uitgebalanceerd. Onder andere brachten ze een nummer van Simon en Garfunkel ten gehore, maar ook een eigen nummer. Iedereen was vol lof over dit optreden.


Suavé. - Carl Jungschläger

Huiskamer 3, familie Gunneweg

In de huiskamer van de familie Gunneweg speelde Suavé (Spaans voor zachtheid), een duo bestaande uit Michiel op de gitaar en Tine, die de zang voor haar rekening neemt. Zij spelen bekende nummers in een gevoelige, akoestische uitvoering, zodat het bijna intiem gaat voelen en men daar in alle rust van kan genieten. Hun ervaring is dat die passie overkomt bij het publiek, dat daar erg van geniet en even de waan van de dag achter zich kan laten. Zij speelden easy listening muziek van onder andere Krezip en Queen.

Huiskamer 4, familie Soonius

In huiskamer 4 werd het publiek aangenaam verrast door twee studenten van de docentenopleiding Muziek: Diede en Ramon onder de artiestennaam ‘Rodé’. Zij speelden voor de eerste keer samen als duo, maar individueel hebben zij beiden al veel muzikale ervaring. Tijdens het huiskamerfestival speelden zij drie stukken: ‘Je sais pas danser’ van Pomme, ‘Dromen in kleur’ van Suzan en Freek en ‘Aubade’ van Philip Sparke. Diede speelt gitaar, piano en zingt. Ramon speelt tuba en piano. Vooral het Franse nummer viel goed in de smaak.

Huiskamer 5, familie Prins

Blanco Quartet: Eduardo nam naar Westerlee zijn Special Quartet mee dat naast Eduardo op trompet bestaat uit: Walther de Graaff (gitaar); Henriëtte van Rossum (contrabas) en René de Hilster (drums); allemaal doorgewinterde muzikanten met een lange staat van dienst binnen de Nederlandse jazzscene.


Mondiale muzikant

Goedgekozen en spannende noten, gespeeld met een onberispelijke timing; swingend, ruimdenkend, melodieus, vol vrijheid, in de traditie, maar ook in het moment met oog voor de laatste muzikale ontwikkelingen, dat zijn de bezwerende klanken van trompettist Eduardo Blanco (1976). Eduardo is wat je kan noemen een mondiale muzikant. Hij studeerde in Barcelona, Boston USA en Zwitserland en heeft op veel verschillende podia gestaan.

Intieme luistermuziek

Tijdens het Huiskamerfestival bracht het Special Quartet jazz uit de tijd van de jazz met sterk melodische stukken uit de rijke jazzgeschiedenis. Intieme luistermuziek met veel dynamiek en urgentie maar altijd op een beschaafd volume. De combinatie tussen heerlijk swingende muziek en een wat rustiger nummer maakte het een geweldig optreden. Dit smaakt naar meer!

Huiskamer 6, familie van der Meer 

Uit de huiskamer van de familie Van der Meer klonk zaterdag gelach. De oorzaak: het optreden van Vincent Matthijsse, stand-up comedian. Vincent is jong, vrolijk en enthousiast. Maar tegelijkertijd ook moe, versleten en gebroken. Hij werd jong vader, maakte in een korte tijd enorme carrière en genoot daar zichtbaar van.


Vincent Matthijsse. - Charles Jungschläger

Alledaagse leven

Zoals elke vader staat ook hij voor drukte, chaos en slapeloze nachten. Tijdens het Huiskamerfestival leerde Vincent het publiek door zijn bril te kijken en nam hij het publiek mee in het alledaagse leven, maar dan op een geheel eigen wijze. Hij wist dit op een humoristische wijze te brengen. 

Westlands Comedy Café

Bijvoorbeeld: zijn schooljuf Annelies heeft het figuur van Maarten van Rossum en de hersens van Chantal Jansen. Na afloop kon het publiek in gesprek met hem en bleek, dat hij ook wel heeft opgetreden in de Slimmerick tijdens het Westlands Comedy Café.

PARTYcipatie

Als afsluiting van dit Huiskamerfestival was nog de gebruikelijke PARTYcipatie in kantine van Jeu De Boules Westlandia 87. Hier bedankte voorzitter Frank van Veen de gastvrije deelnemers die hun huiskamer ter beschikking hadden gesteld, de artiesten, de vrijwilligers en de gidsen. Na een drankje en hapje gingen de deelnemers tevreden huiswaarts.