Vanaf nu ook feestjes mogelijk in de oudste boerderij van Westland

Cultuur
Secretaris en vrijwilligerscoördinator Anneke van Vliet geeft een rondleiding, met als thema de brand die in 2009 een deel van de Vlietwoning vernielde.
Secretaris en vrijwilligerscoördinator Anneke van Vliet geeft een rondleiding, met als thema de brand die in 2009 een deel van de Vlietwoning vernielde. (Foto: DvE)

Het is op deze bloedhete zondagmiddag verrassend koel in de voormalige koeienstal van ‘s Westlands oudste boerderij, De Vlietwoning in Naaldwijk. Ooit verzorgde boer Ruigrok hier de koeien. Vanaf deze week is het een plek voor feesten. De opening van Open Monumentendag 2023 vond hier donderdag 7 september plaats en markeerde het begin van een nieuw tijdperk. Anneke van Vliet, secretaris, vrijwilligerscoördinator en vandaag gids, vertelt er meer over: “Vorige maand was hier voor het eerst een bruiloft.” 

Door Debbie van Eijk

Tijdens Open Monumentendag 2023 wordt geschiedenis tastbaar in de Vlietwoning, met zijn oorsprong in 1436. Dat begint al bij de rondleiding die Anneke geeft, over de grote brand die in 2009 een groot deel van de monumentale boerderij verwoestte. De zwartgeblakerde onderdelen van het huis maken diepe indruk op het luisterende publiek. Ook kun je hier bijvoorbeeld voelen hoe zwaar een strijkijzer vroeger was, hoe blij we moeten zijn met onze moderne spoelwc’s - bij het zien van de historische poepdoos - en leren dat ze vroeger ook al schoonmaakten met Ajax. Oh ja: airco hadden ze in de 18e eeuw nog niet, maar in de zomerkamer is het ook bij 32 graden buiten aangenaam vertoeven. Die zit natuurlijk vlakbij de nog koelere kelder. Hebben de kinderen van vandaag thuis nog een kelder?, wil Anneke weten. Nee, wordt er geschud.

Jongere generatie

In de voormalige koeienstal gaat de historische beleving verder. Op verschillende tafels staan Oud-Hollandse spelletjes uitgestald, die sinds vorig jaar in het bezit zijn van de buitenplaats. Over het doel van Open Monumentendag vertelt Anneke van Vliet: “We willen de jongere generatie enthousiast maken over deze plek. De vrijwilligers van nu zijn allemaal wat ouder, op een gegeven moment moeten we het stokje overdragen.” Haar kleindochter Kamila is vandaag een van de kinderen die helpen de spelletjes te begeleiden. “Zij komt hier op dit moment heel graag.”


Secretaris en vrijwilligerscoördinator Anneke van Vliet. - DvE

Bruiloft

Onlangs is er een stevige vloer in de koeienstal gegoten. Daarmee zijn grotere feesten in De Vlietwoning vanaf nu mogelijk. In augustus vond de eerste huwelijksinzegening hier plaats. Anneke vertelt: “Het bruidspaar had 45 hooibalen geregeld voor de gasten om op te zitten. En meubels van de kringloop.” Ze laat foto’s zien op haar mobiel van de bruiloftversiering: witte doeken die stijlvol de stal opfleuren, rekken met ornamenten tegen de muur. Het ziet er prachtig uit - een authentiek decor, ideaal voor een droombruiloft. Onder die naam, Droombruiloft, gaat De Vlietwoning het trouwen hier vanaf nu promoten.

Opening Monumentendag

Maar naast bruiloften zijn er ook andersoortige feesten, partijen en bijeenkomsten mogelijk. Dat bleek afgelopen donderdag, tijdens de opening van Open Monumentendag 2023 in het Westland, door wethouder Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig, o.a. Cultuur). Tachtig aanwezigen waren hier toen. De stal biedt ruimte aan maximaal honderd mensen. “Hier hadden we een buffettafel gezet, daar statafels,” wijst Anneke aan. Ze vertelt er met veel plezier over. Het was duidelijk een geweldige avond. 

Powervrouw

De Plankeniers Theatergroep trad die avond bij De Vlietwoning op met een historisch theaterstuk dat speciaal voor deze opening geschreven was. Daarin dook ook de geest van Gré Ruigrok-Koot even op, de laatste boerin van De Vlietwoning, vertolkt door iemand van het theatergezelschap. “Gré Ruigrok was een echte powervrouw,” vertelt Anneke bevlogen. “In de tentoonstelling Powervrouwen over bijzondere Westlandse vrouwen, eerder dit jaar in het gemeentehuis, ging het ook over haar.”

Brand

Gré kwam hier begin jaren zeventig te wonen toen ze trouwde met wijlen Nico Ruigrok. Ze woonde alleen op het erf, in een vrijstaande woning naast de Vlietwoning, toen die vlam vatte door kortsluiting in 2009. Amper twee jaar eerder was ze haar man verloren. Na de brand zette Gré zich volop in voor het behoud en restauratie van de boerderij. Een groot deel van de restauratiewerkzaamheden zit er intussen op - zo zijn er nieuwe draagbalkconstructies en vloeren aangebracht -, maar er moet ook nog veel werk verzet worden. Daarvoor is geld nodig, waarvoor Vereniging Buijtenplaets De Vlietwoning werft met verschillende acties, zoals Geen Dak Zonder Pan - voor 20 euro kunnen particulieren daarbij hun naam laten vereeuwigen in een nieuwe dakpan op de boerderij.

Borstbeeld Gré

Op donderdagavond 7 september werd een recentelijk vervaardigd borstbeeld (2022) van Gré Ruigrok-Koot in De Vlietwoning geplaatst. Dat is vanaf nu ook te bewonderen in de boerderij. Gré overleed in februari 2022 op 86-jarige leeftijd, maar Open Monumentendag 2023 vindt geheel in haar geest plaats. Met of zonder theaterstuk. In 2020 blikte Gré al vooruit naar het moment dat de Vlietwoning verhuurd kon worden als onderkomen voor feesten. In de jaren zeventig ontving zij hier al gastvrij kinderen. En ook dit weekend voelen kinderen zich hier helemaal welkom.


Sjoeltoernooi. - DvE

Technisch Lego

Er wordt enthousiast deelgenomen aan het sjoeltoernooi voor leuke prijsjes. Ook het hoekje van Martin Hartwigsen kan rekenen op veel belangstelling. De sinds vier jaar gepensioneerde ingenieur begon ongeveer vijftien jaar geleden met technische Lego. Hij kreeg de smaak te pakken en bedacht steeds meer eigen modellen - een MOC heet dat in jargon, ‘My Own Creation’. Van lieverlee begon hij bouwbeschrijvingen te maken van 3D in de computer en die via internet te verkopen. “Het is een leuke bijverdienste voor mijn pensioen en een leuke hobby. Je bent altijd bezig een nieuw model te bedenken.” 


Ingenieur en technisch Lego-modelontwerper Martin bij zijn nieuwste MOC, een grote hijskraan. - DvE

Zijn nieuwste model is een enorme hijskraan, die dit weekend ook in De Vlietwoning te bewonderen is. In de Facebookgroep waarvan hij lid is voor liefhebbers van technisch Lego, met ongeveer 300.000 leden wereldwijd, staan ze te springen om een bouwbeschrijving. Met de bouwbeschrijving voor deze kraan zal hij ongeveer een maand bezig zijn, vier uur per dag. Maar de Amerikaanse truck, die hier ook staat, kostte nog meer werk: tweehonderd uur maar liefst. Hoewel de truck veel kleiner is, zitten er meer onderdelen in. Naast de kraan en de truck staan er ook creaties als een robot die zelf pijltjes schiet en een machine die balletjes kan doorgeven.

Als ik nu weleens een bouwdoosje meeneem, roepen ze: ‘Nee, dat is saai!’

Sinds ongeveer vijf jaar is Martin ook coach geworden. Eerst op een school in Poeldijk, en tegenwoordig in Delft. “Ik geef les op een Internationale School in Delft, een uurtje per week voor een klas van twaalf à zestien kinderen. We maken alleen technisch Lego. En ik hoop dan dat ze het leuk vinden om zelf dingen te ontwerpen in plaats van iets van een bouwdoosje na te bouwen.” En dat lukt heel goed, tot zijn eigen verwondering: “Als ik nu weleens een bouwdoosje meeneem, roepen ze: ‘Nee, dat is saai! We willen zelf wat bedenken.’”


Manon vond de technisch Lego-modellen van Martin zaterdag zó gaaf, dat ze zondag weer naar de Vlietwoning wilde. - DvE

Trots

Ook dit weekend lukt het Martin om kinderen te enthousiasmeren voor technisch Lego. Een van hen is Manon, die hier zaterdag al was en het bouwen en zelf ontwerpen zo geweldig vond, dat ze deze zondag terug is gekeerd. Niet alleen met haar oma, die er gisteren ook bij was, maar nu ook met haar opa - die op Manons aandringen komt kijken naar haar mooiste creatie: een paardentrailer. Terwijl hij inderdaad bewonderend toekijkt, staat het nieuwe borstbeeld van Gré Ruigrok een eind verderop in de koeienstal. Ze heeft een tevreden uitdrukking op haar gezicht.


Het borstbeeld van Gré Ruigrok-Koot, in 2022 vervaardigd door Helga Knoll.