Wateringse organiseert Wintergesprek vanwege ‘groeiend onbehagen’ in buurt

Cultuur
Irmgard Bomers (tweede van rechts) tijdens de opening van haar expositie over Woondromen in de Hofboerderij, juni 2022.
Irmgard Bomers (tweede van rechts) tijdens de opening van haar expositie over Woondromen in de Hofboerderij, juni 2022. (Foto: Archief)

Het onbehagen in haar buurt groeit in deze tijd, constateerde Irmgard Bomers uit Wateringen. Dat bracht haar op een idee: buurtgenoten uitnodigen voor een zogeheten “wintergesprek”: een initiatief dat in de week van 15 januari op meer dan honderd plekken in Nederland wordt gehouden. Zij organiseert dit gesprek op 16 januari om 20.00 uur in Het Huis van Van Beurden in Wateringen.

Tijdens het wintergesprek kunnen buurtgenoten verhalen en ervaringen met elkaar uitwisselen “waar normaal gesproken geen ruimte voor is”. Componist en ‘creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen’ Merlijn Twaalfhoven is de bedenker van het initiatief. “Het idee hiervoor ontstond uit een behoefte om meningen en gevoelens die de samenleving uiteendrijven te doorbreken en in plaats daarvan op zoek te gaan naar overeenkomsten”, legt Irmgard uit.

Irmgard roept ook andere inwoners van andere kernen in Westland op om nog deze maand een kleine samenkomst te houden met een openhartig gesprek om zo te ontdekken wat mensen kan verbinden.

Israël

Twaalfhoven maakte veel muziekprojecten waarin mensen van verschillende culturen samenspeelden en er ruimte ontstond om naar elkaar te luisteren en zo te verbinden. Hij deed dit met name in het Midden-Oosten en werkte in Israël, Palestina, Jordanië en Syrië. Toen het geweld in Israël en Palestina weer oplaaide, zag hij hoe dit ook in Nederland tot verdeeldheid en vijandschap leidt. “Als je op social media je mening deelt, versterk je vaak een éénzijdig verhaal waardoor anderen zich aangevallen voelen. Zo ontstaat er een spiraal van wantrouwen vol misverstanden over de zorgen en de gevoelens van de ander. In nabijheid en met een kop thee erbij blijkt dan dat je meer gemeen hebt dan je denkt”, aldus Twaalfhoven.

Bubble hopping

Irmgard licht toe: “De Zweedse professor Emma Stenström (Stockholm School of Economics) deed onderzoek naar het effect van ‘bubble hopping’: bewust op zoek gaan naar en in gesprek met mensen met een andere achtergrond, kennis, mening, geloof of overtuiging dan de jouwe. Voor haar onderzoek gingen studenten in gesprek met priesters, imams, kunstenaars, activisten, drugsdealers, sekswerkers, daklozen en miljonairs. Zo’n 2.000 mensen deden mee. Eventjes in iemand anders schoenen staan, maakt je innovatiever, creatiever en meer empathisch, zo ontdekte zij. Naast de positieve effecten op persoonlijk niveau, kan het ‘bubble-hopping’ ook helpen bij het overbruggen van de verschillen die er leven in een samenleving. En zo bijdragen aan de vermindering van haat en conflict.”

Meedoen

Buurtgenoten van Irmgard Bomers kunnen zich nog aanmelden om mee te doen op 16 januari om 20.00 uur via irmgard.bomers@gmail.com. Als de groep te groot wordt, kan het zijn dat er meer huiskamers worden gezocht. Deelnemers hoeven geen ervaren gespreksleiders te zijn. Er is een eenvoudige handleiding beschikbaar met drie regels waarmee het gesprek niet in een discussie ontaardt maar juist persoonlijk kan blijven.

Mensen die zelf een gesprek kunnen houden in hun huiskamer kunnen zich aanmelden via turnclub.net.