Groepswonen ouderen: ‘Bouwduur moet overzichtelijk zijn’

Huis
Bij groepswonen wonen mensen zelfstandig, maar doen ze in groepsverband gezamenlijke activiteiten.
Bij groepswonen wonen mensen zelfstandig, maar doen ze in groepsverband gezamenlijke activiteiten. (Foto: Stock)

Woongroepen voor ouderen in elk kern van Westland. Dat is de inzet van het Centrum Groepswonen, dat begin 2020 in Westland een begin maakte voor groepswonen voor ouderen. Sindsdien zijn de groepen gestaag voortgegaan. In Maasdijk en Honselersdijk worden deze maand de eerste bijeenkomsten gehouden terwijl in Wateringen al gesprekken lopen over een locatie.

Door Evelyne Lammerding

Westland kampt met een woningtekort, maar het gebrek aan huisvesting voor senioren en jongeren springen eruit. Het initiatief voor groepswonen voor ouderen in Westland van het Centrum Groepswonen werd daarom positief ontvangen in Westland. Op de eerste bijeenkomsten in 2020 bleek de belangstelling groot genoeg om woonprojecten te laten beginnen.

Laura Weeber is consulent ontwikkeling voor het Centrum Groepswonen. Zij zegt dat alle Westlandse kernen nu een woongroep kennen. Hoe ver zij zijn in hun ontwikkeling, verschilt per kern.

“In Naaldwijk, De Lier, Monster en Wateringen zijn al verenigingen opgericht,’’ zegt Weeber. In deze kernen zijn de structuren al helder.

“In ’s-Gravenzande, Poeldijk en Kwintsheul zijn ze bezig met het samenstellen van een groep. Maasdijk en Honselersdijk zitten nu in de startfase.’’

Bijeenkomsten

In Maasdijk worden op 14 juni en op 12 juli bijeenkomsten gehouden in de Prinsenhof. Voor Honselersdijk heeft het Centrum Groepswonen bijeenkomsten georganiseerd op 21 juni en 19 juli in de Hunselaer. “We geven dan uitleg over groepswonen en zoeken uit welke thema’s belangrijk zijn voor de mensen.”

Wanneer na een paar bijeenkomsten blijkt dat er serieuze interesse bestaat voor groepswonen, wordt een zogenaamde koplopersgroep samengesteld; een klein groepje dat het project in de kern trekt.

“De woongroep staat helemaal klaar op het moment dat een locatie vrijkomt,’’ zegt Weeber over de opzet van de projecten. “De groepen zijn dan goed georganiseerd, de mensen kennen elkaar goed en weten wat ze samen willen.’’

Suggesties voor locaties kunnen uit de groep of van de gemeente komen. “De politiek en de gemeente gaan vervolgens over de locaties. Deelnemers moeten net zoveel geduld hebben als projectontwikkelaars,’’ waarschuwt Weeber.

De rol van het Centrum Groepswonen is de basis leggen voor een project. Zodra een clubje mensen bij elkaar is, kunnen zij zelf verder. Het Centrum Groepswonen is er dan nog voor ondersteuning.

Wateringen

Het groepswonenproject in Wateringen is het verst gevorderd. Deze groep is in gesprek met een ontwikkelaar.

Paul Kavelaar hoort bij een van de vroegste deelnemers en maakt sinds 2020 deel uit van de driekoppige koplopersgroep. Het geheim van Wateringen? “Tomeloze energie.’’

Regelmatig ontmoetingen organiseren is wezenlijk om een groep te vormen, zegt Kavelaar. “Vanaf het begin komen we elke maand met de groep bij elkaar,’’ zegt Kavelaar. “Om elkaar te leren kennen en om te ontdekken wat de woonwensen zijn.’’

De Wateringse club bestaat momenteel uit vijftien personen. Inmiddels zijn dertien lid van de vereniging die in september vorig jaar is opgericht. Twee staan op de belangstellendenlijst. De vereniging is het (juridische) aanspreekpunt voor organisaties. De vereniging heeft een visie die is gebaseerd op thema’s die de groep belangrijk vindt.

Excursies

Naast bijeenkomsten hebben de Wateringers veel andere woongroepen in het land bezocht. “Variërend van klein tot groot, huren en kopen,’’ zegt Kavelaar.

De excursies hebben geholpen bij het vormen van een beeld voor de te bouwen woongroep. “Wij weten nu bijvoorbeeld dat we willen kopen.’’

Locaties

Binnen Wateringen heeft de groep inmiddels veertien locaties bekeken. Twee leken geschikt en dichtbij, maar zijn om verschillende redenen niet doorgegaan. Nu is de groep in gesprek over een locatie die zij zelf heeft aangedragen. Kavelaar kan nog niet zeggen om welke plek het gaat. “We zitten nog in een pril stadium, alles is nog gevoelig.’’ Hij hoopt wel dat er iets concreets uit rolt.

Als er een ding is waarover Kavelaar zich zorgen maakt, is het de duur van bouwprojecten van tegenwoordig. “De gemiddelde wachttijd is zeven jaar,’’ weet de koploper via de landelijke vereniging. “Wij zijn zeventigers. Nu nog kwiek en helder van geest, maar de leeftijden gaan door. Hoe lang houd je het vol? Ik weet dat bouwen tijd kost, maar de duur moet wel overzichtelijk zijn.’’