7 dingen die (niet) iedereen weet over Westlanders

Nieuws
Het afval wordt in Westland een stuk minder gescheiden ingezameld dan gemiddeld.
Het afval wordt in Westland een stuk minder gescheiden ingezameld dan gemiddeld. (Foto: Rodi.nl)

Typisch voor de culturele identiteit van Westlander zijn betrokkenheid, doorzettingsvermogen en het hard willen werken. Maar dat is niet het enige wat opvalt als je Westland met andere gemeenten vergelijkt. Hieronder zeven dingen die je misschien nog niet wist over Westlanders en ontwikkelingen in Westland. 

1. Veel sporters

Er wordt in Westland veel gesport. Het percentage niet-sporters van 19 jaar en ouder ligt hier lager dan in de rest van Nederland. In 2012 sportte 41,3% van de leeftijdsgroep 19+ niet, terwijl dat in Nederland gemiddeld 46,7% was. In 2020 lagen deze percentages op 44,9% en 49,2%. Er wordt dus wel minder gesport dan vroeger. Toch staat sport hoog op de agenda van het college van B en W. Dat zie je onder meer aan het Topsportfonds Westland, dat getalenteerde sporters ondersteunt die onvoldoende geld hebben om hun talent verder te ontwikkelen, maar ook aan alle sportaccommodaties die komende jaren worden verbeterd.

2. Spijbelaars

Het aantal leerplichtige kinderen dat niet naar school gaat, ligt bijna twee keer zo hoog als landelijk gemiddeld. Vroeger was dat omgekeerd: behalve in 2016 lag het absoluut verzuim - leerplichtige jongeren tot en met 17 jaar die niet naar school gaan - in Westland juist lager dan gemiddeld in Nederland. Maar na 2021 is dat verzuim enorm gestegen. Gemiddeld gaan nu bijna acht op de duizend leerplichtige jongeren hier niet naar school. In Nederland is dat gemiddeld ongeveer vier op de duizend. Het zogeheten relatieve verzuim - spijbelaars; kinderen die wel ingeschreven staan op een school, maar ongeoorloofd afwezig zijn - is trouwens juist minder dan gemiddeld.

3. Dure huizen

Woningen zijn hier gemiddeld meer waard (WOZ-waarde) dan gemiddeld in Nederland. Net als in de rest van Nederland is de WOZ-waarde hier trouwens onwijs gestegen, de afgelopen tien jaar. Lag de gemiddelde WOZ-waarde in 2014 nog op 250.000 euro, nu is de gemiddelde woning in Westland meer dan 425.000 euro waard.

4. Al het afval bij elkaar

Westlanders scheiden hun afval minder. Heeft Nederland daar over het algemeen flinke stappen in gemaakt - van 210 kilogram niet-gescheiden afval per inwoner in 2014, naar minder dan 170 in 2021 -, in Westland blijft het tot en met 2020 een beetje op die 210 kilogram steken. Van 2021 en later zijn er geen gegevens bekend.

5. Hogere woonlasten

Westlanders betalen al minstens sinds 2014 meer gemeentelijke woonlasten dan gemiddeld in Nederland. Het gaat om een paar tientjes tot honderd euro per maand meer. Dit geldt zowel voor eenpersoons- als meerpersoonshuishoudens.

6. Harde werkers

Westlanders zijn inderdaad harde werkers. Bovengemiddeld veel mensen van 15 tot en met 65 jaar hebben hier een baan (in 2022 werkten 915,4 per duizend inwoners; in heel Nederland was dit gemiddeld 825). Ook leven er minder kinderen in gezinnen met een bijstandsuitkering en zijn hier (maar liefst de helft) minder jongeren werkloos.

7. Lekker hecht

In Westland zorgen de inwoners goed voor elkaar. Dat blijkt uit een analyse van de prestatie-indicatoren (CBS Bevolkingsstatistiek): Westland doet het goed in de zorg, in vergelijking met andere gemeenten. Dat komt vooral door de hechte samenleving die er in Westland is, denkt het Westlands college.

Bron: Programmabegroting 2024, gemeente Westland.