Amnesty International kritisch op burgemeester Bouke Arends

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Rodi.nl)


Amnesty International bekritiseert de autoriteiten van Westland na de Sinterklaasintocht in De Lier op zaterdag 18 november, waarbij de hoeveelheid “vijandig publiek en geweld” werd onderschat.

Volgens de organisatie was de politie-inzet onvoldoende om het vijandige publiek te controleren. Er is forse kritiek op burgemeester Bouke Arends, met beweringen dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) slachtoffer werd van bedreiging en geweld, en dat hun demonstratierecht ernstig werd belemmerd. Amnesty wijst op de reactie van de burgemeester, die na afloop van de demonstratie aangaf dat er geen “ernstige wanordelijkheden hebben plaatsgevonden”. Deze reactie voedt volgens hen verdeeldheid in de samenleving. 

Staphorst

Amnesty International vergelijkt de gebeurtenissen met die van vorig jaar in Staphorst. Hoewel de politie de demonstranten tot op zekere hoogte heeft beschermd, concludeert Amnesty dat er nog steeds te weinig is geleerd van eerdere gebeurtenissen.

“De veiligheid van niemand is in het geding geweest. De demonstratie heeft ook doorgang kunnen vinden. Wat dat betreft kunnen we terugkijken naar de geslaagde doelstellingen die we hadden”, zegt de burgemeester tegen de WOS.