LPF Westland stelt vragen over politieoptreden intocht De Lier

Politiek
LPF Westland wil onder meer weten waarom er zoveel politie en ME werd ingezet.
LPF Westland wil onder meer weten waarom er zoveel politie en ME werd ingezet. (Foto: Ende Media)

LPF Westland dient op 20 november schriftelijke vragen in bij het college van B en W over het politieoptreden tijdens de intocht van Sinterklaas in De Lier. De fractie vindt de manier waarop er werd opgetreden door de politie “op z’n zachtst gezegd verwonderlijk” en vergelijkt de manier waarop betogers werden aangepakt met de aanpak van Extinction Rebellion-activisten, die volgens LPF met veel minder verbaal en fysiek geweld gepaard gaat.

LPF Westland stelt in een persbericht dat de Lierse Sinterklaasintocht op zaterdag 18 november vooraf al veel aandacht kreeg vanwege het feit dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had aangekondigd hier te komen protesteren. “Vooral de schrijvende pers was hier in negatieve zin al dagen mee bezig op haar voorpagina’s,” aldus de fractie, die vervolgt: “Uiteindelijk werd duidelijk dat de onnodige en vooral onbegrijpelijke actie van KOZP, tot veel tegenreactie vanuit de Westlandse samenleving leidde, waarbij ook tegendemonstraties werden aangekondigd.”

Verschillende behandeling

“Hierop hebben burgemeester Bouke Arends en de door de politie ingestelde Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) besloten tot inzet van een forse politie-eenheid en de ME.” De manier waarop wordt gehandeld bij - volgens LPF Westland - “de maatschappij-ontwrichtende acties van Extinction Rebellion, bij de verboden demonstraties en blokkades bij de A12 in Den Haag, ook vallend onder Politie Eenheid Den Haag”, zou een groot verschil laten zien met “hoe men tegen de Westlandse betogers optrad.” De fractie wijst vervolgens op social media-berichten, die laten zien “dat de politie met veel verbaal en fysiek geweld optrad tegen de Westlandse tegendemonstranten”.

Hekken

Het valt de fractie verder op dat betonnen elementen waren verwijderd in het centrum van De Lier en dat een groot deel van het feestterrein zaterdag was afgezet met hoge, dichte hekken, waardoor er slechts een smalle strook als vluchtweg overbleef. “Dit wordt bij de zomerfeesten ‘absoluut niet toegestaan’, maar werd afgelopen zaterdag gewoon genegeerd!”, schrijft de fractie verontwaardigd.

Schriftelijke vragen

LPF Westland wil van het college onder andere weten op basis van welke signalen de burgemeester en politie hadden besloten “zo’n grote hoeveelheid politie-inzet en Mobiele Eenheid te moeten organiseren” en hoe de politie geïnstrueerd is over het gebruik van geweld tegen de tegendemonstranten. Ook vindt de fractie de demonstratie van KOZP helemaal niet vreedzaam, zoals veel media de demonstratie omschrijven,  ”maar duidelijk provocerend”.