Stemmende Westlanders over hun keuze

Politiek
Alex en Lia vinden het belangrijk om hun stem te gebruiken.
Alex en Lia vinden het belangrijk om hun stem te gebruiken. (Foto: Debbie van Eijk)

Westlanders zoeken vandaag massaal het stembureau op. Maar er zijn er ook die nog twijfelen of ze wel gaan, of zelfs niet meer ‘aan stemmen doen’. Nieuwsblad Westland ging de straat op in Monster, Naaldwijk en Maasdijk en vroeg Westlanders naar hun beleving van de Tweede Kamerverkiezingen 2023.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Door Debbie van Eijk

Monster

In Monster, bij de fietsenrekken voor de supermarkt, rondt Wim (78) net een gesprek af met twee andere senioren. Hij weet nog niet of hij gaat stemmen vandaag. Of hij er wel wat vanaf weet? “Je wordt ermee doodgegooid,” vindt hij. “Ook op Facebook kom je van alles tegen. Maar ik ben meer van het idee dat het toch niet helpt.” De vorige keer heeft hij wel gestemd, op BBB. “Nu stem ik misschien op Omtzigt. Die doet tenminste z’n best. Er zijn er weinig die hun best doen.”

Ik stem al jaren niet meer

Even verderop, op het parkeerterrein, staat een Monsternaar (39) die anoniem wil blijven tegen zijn auto aangeleund te roken. “Ik stem al jaren niet meer,” vertelt hij. Hij werkt in de huisbeveiliging. Hoelang precies al niet meer? “Minstens tien jaar al. Ik doe er niet meer aan.”

Hanna (70) heeft net gestemd én boodschappen gedaan. De gepensioneerde secretaresse op een forensische afdeling wil wel delen op wie ze heeft gestemd: “Lilian Marijnissen van de SP.” Ze wist vooraf al dat ze voor een linkse partij wilde gaan en heeft door veel naar debatten te luisteren haar keuze bepaald. Het was druk bij het stembureau vanochtend, vindt ze, maar wel vooral met ouderen. “Vroeger was dat anders. Ik herinner me dat ik in de pauze op mijn werk ging stemmen. Daaraan merk je de vergrijzing wel.”

Afgeknapt op VVD

Ik vind het lastig als mensen uitspraken zachter maken. Daar kan ik niet goed tegen 

Patrick (33) en Cynthia (38) hebben ook net gestemd in Monster. Cynthia’s moeder Brigitte was mee, maar moet in Den Haag stemmen, waar ze woont. Daar hadden ze even niet over nagedacht. Wat Cynthia heeft gestemd? “VVD, op de enige Westlander op de lijst: Peter Valstar,” vertelt ze. Ze heeft zich vooraf verdiept voor het bepalen van haar keuze met verschillende stemwijzers. “Ik had een eerste ingeving, keek toen wat de verschillende partijen precies bedoelden, heb alles afgewogen: wat wil een partij nou écht?” Het is voor het eerst dat Cynthia zo zorgvuldig haar keuze heeft bepaald. “De partij die er uiteindelijk uit kwam, daarmee had ik wel een overtuigende match van 80%. Het zijn nogal wat partijen.” Het was voor haar belangrijk om niet op de lijsttrekker te stemmen - Dilan Yesilgöz-Zegerius -, want “ik vind het lastig als mensen uitspraken zachter maken. Daar kan ik niet goed tegen.” Hiermee doelt Cynthia op Yesilgöz’ uitspraak waarin ze zegt PVV te willen uitsluiten bij de eventuele coalitievorming. Ook Patrick, de partner van Cynthia, is daarop afgeknapt. “Ik heb PVV gestemd. Op Wilders,” vertelt hij. “Ik neigde eerst naar VVD, maar vind de lijsttrekker te wispelturig.” Hij vindt het belangrijk dat er beter wordt gekeken naar immigratie. “En huizen bouwen, maar dat zegt bijna iedere partij.” Omtzigt vinden de drie een sympathieke man, maar Cynthia is niet zo voor het verhogen van het minimumloon (NSC is niet voor het verhogen van het minimumloon, red). “Ik heb met mijn werk een achtergrond in het recruitment en weet daarom dat je daarmee de armoede niet oplost. Want als je het minimumloon verhoogt, ontstaat er inflatie.” Ook Cynthia’s moeder gaat rechts stemmen.

Op een bankje zit Mohamed (58 jaar). Hij is gevlucht uit Syrië en woont sinds zeven jaar in Monster. Ook hij gaat stemmen vandaag, “Op een partij die goed en democratisch is.”


Mohamed (58) gaat stemmen op een partij die ‘goed en democratisch is’. - DvE

Naaldwijk en Maasdijk

In Naaldwijk laat Koos Bron (75) zijn honden uit. “Ze bijten soms,” grapt hij, maar daarna: “Nee hoor. Ze zijn hartstikke lief.” Koos gaat straks stemmen, vertelt hij desgevraagd, en hij weet al op welke partij. “Ik heb debatten gevolgd en de Kieswijzer doorgenomen. De standpunten van die partij kwamen voor 69% overeen met wat ik vind.” Ook voor hem zijn woon- en asielbeleid belangrijke onderwerpen. Koos: “Er moeten meer huizen komen voor Westlandse jongeren. En jongeren in het algemeen.” Oorspronkelijk komt hij zelf uit Enschede, maar hij is hierheen verhuisd voor zijn werk. 


Koos Bron vindt het belangrijk dat er meer huizen worden gebouwd voor jongeren. - DvE

In Maasdijk komen Alex (62) en Lia (60) net opgewekt het stembureau uit gelopen. Ze vinden stemmen belangrijk. Dat hebben ze ook aan hun twee zoons en dochter meegegeven in de opvoeding. Lia: “Veel mensen hebben een eigen mening, maar die kun je alleen op deze manier goed laten horen.” Alex, die eigenaar is van Caravanstalling West Naaldwijk, vindt dat er te veel wordt geruzied in de politiek: “Ga nou eens wat doen, denk ik dan.” Lia: “Mensen stemmen dit jaar denk ik anders dan ze normaal gesproken doen.” Alex: “Er zijn te veel partijen. Vier, vijf grote partijen zou genoeg zijn.” 

Lia heeft de Stemwijzer geraadpleegd, en werd daarbij bevestigd in haar keuze. De ene stemwijzer is beter dan de andere, vindt Alex: “Die van SBS6 was niks. Daar kwam uit dat mijn mening veel leek op die van een inwoner uit Noord-Brabant, daar heb ik niet zoveel aan.” Deze middag gebruikt het stel niet alleen hun eigen stembiljet, maar ook die van hun twee zonen, die te druk aan het werk zijn om naar het stembureau te gaan. Hun dochter stemt vanavond wel zelf. “In ons gezin heeft iedereen duidelijk een eigen mening.”