ABC Westland breidt uit, met woningen voor 400 arbeidsmigranten

Politiek
Een deel van het bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk.
Een deel van het bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk. (Foto: GM)

Het omstreden plan om bedrijventerrein ABC Westland in Poeldijk flink uit te breiden, wordt door gemeente Westland doorgezet. Dat maakt de gemeente bekend. Niet alleen breidt het terrein uit; ook worden er woningen gerealiseerd voor vierhonderd arbeidsmigranten die op het terrein gaan werken.

De uitbreiding van bedrijventerrein ABC Westland beantwoordt volgens gemeente Westland aan de “urgente behoefte van Westlandse bedrijven” aan meer ruimte. Door bedrijven die ruimte te bieden, behoudt Westland haar agrologistieke centrum, zo redeneert de gemeente. Het is belangrijk dat de agrogerelaterde bedrijven waar het om gaat bij elkaar komen te staan. Er moeten nog overeenkomsten worden ondertekend, met name voor de financiële kant van de ruimtelijke procedure, die daarna in gang wordt gezet.

Arbeidsmigranten

Het plan om het bedrijventerrein met 12 hectare uit te breiden op de plek waar kassen stonden, aan de Strijp in Poeldijk, wordt zes weken lang ter inzage gelegd. Hier komen ook vierhonderd plekken waar tijdelijke, economisch aan Westland gebonden arbeidsmigranten kunnen wonen. 

Door de uitbreiding van ABC Westland komen er namelijk 750 arbeidsplaatsen bij. 250 hiervan zijn voor buitenlandse flexwerkers en 500 voor inwoners uit Westland en directe omgeving. 

Fractie Westland Verstandig laat in een schriftelijke reactie op het plan weten De Strijp een goede plek te vinden hiervoor. 

Verzet omwonenden

Omwonenden van het terrein zijn het daar, volgens AD, niet mee eens. Deze krant schrijft dat in zowel Den Haag als Poeldijk al zeshonderd omwonenden zich hebben aangesloten bij het verzet tegen de grote uitbreiding van ABC Westland.