Dione Voskamp plaatst zich voor wereldbekerwedstrijden

Sport
Dione Voskamp heeft zich geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden dit schaatsseizoen.
Dione Voskamp heeft zich geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden dit schaatsseizoen. (Foto: Vincent Riemersma)

Schaatsster Dione Voskamp plaatste zich afgelopen weekend in Heerenveen voor de wereldbekerwedstrijden dit schaatsseizoen.

Door Marcel Zaat

Tijdens het kwalificatietoernooi reed Voskamp de eerste 500 meter niet vlekkeloos, maar in de tweede race maakte de geboren Lierse alles goed en reed via een keurige 37,99 naar een vijfde plaats, goed voor een startbewijs voor de wedstrijden om de wereldbeker.

Voskamp (25) kwam zonder ploeg te zitten toen Team Worldstream van haar nicht Jutta Leerdam (die zich afgelopen weekend voor de wereldbekerwedstrijden op de 500, 1000 en 1500 meter plaatste) plots op hield te bestaan. De commerciële ploegen zaten allemaal nagenoeg vol en dus werd er door Voskamp naarstig gezocht naar andere sprintkanonnen zonder ploeg. Daar is vervolgens een internationaal collectief uitgerold, wat sinds afgelopen week verder gaat onder Team Novus met de Australische coach Daniel Greig aan het roer. “Marketingtechnisch moet er een naam aan hangen. Dat geeft uitstraling en presenteert ook een stuk gemakkelijker”, vertelt Voskamp.

Uiteindelijk zijn er in de topsport altijd financiële middelen nodig om op hoog niveau te kunnen blijven presteren. Voskamp, die in Heerenveen zelf een eigen bedrijf in grafische vormgeving runt, kreeg het voor elkaar om sponsors te binden. HACO Wonen & Slapen, KB+P informatiemanagement, Q&A Insights and Consultancy, Mossel Automotive en Rogelli Sportswear deden allen een duit in het zakje om Voskamp te steunen. Van 11 tot 13 november schaatst Voskamp in het Noorse Stavanger de eerste wereldbekerwedstrijd. Een week later staat Heerenveen weer op het programma. In december wordt Calgary aangedaan om vervolgens in Polen te eindigen. Begin maart volgt het WK afstanden in Heerenveen. “Eerst ga ik nu de wereldbekerwedstrijden rijden en dan is plaatsing voor het WK afstanden het volgende échte doel.”

Uiteraard zijn er nog verdere financiële middelen welkom om Voskamp naar het WK in 2023 te brengen. Voor wie haar nog wil steunen is er een crowdfundingfonds opgezet. Ex-schaatsster Yvonne van Gennip, die in 1988 op de Olympische Spelen in Calgary drie gouden medailles veroverde, biedt via haar fonds de kans om een bijdrage te leveren aan het ‘goud van de toekomst’. Talenten hebben hier de mogelijkheid om hun eigen crowdfundingcampagne te starten.

https://yvgtf.nl/talentboek/help-dione-voskamp-naar-het-wk-in-2024.