Zóveel rozen komen met Valentijnsdag van Nederlandse telers

Zakelijk
Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven?
Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven? (Foto: PR)

Wat is er romantischer dan je geliefde op Valentijnsdag een bos rozen cadeau geven? “De mooiste rozen komen uit Nederlandse kassen,” vindt Glastuinbouw Nederland. “Het zijn rozen die je met een gerust hart kunt kopen, want ze worden met liefde, vakmanschap en op de duurzaamst mogelijke manier geteeld, met aandacht voor mens en milieu.” Maar niet alle rozen komen uit Nederland.

Nederland telt in totaal 130 hectare kassen met rozen. Het merendeel van die bloemen vindt via bloemenveiling Royal FloraHolland hun weg naar de bloemenwinkels, groothandels, tuincentra en supermarkten. In totaal verhandelt Royal FloraHolland zo’n 3,2 miljard (!) rozen per jaar. In de aanloop naar Valentijnsdag worden op de locaties van de bloemenveiling zo’n 152 miljoen rozen verhandeld. Daarvan is 16% afkomstig van Nederlandse rozentelers. Dit zijn de echte topbloemen, het zogeheten premiumsegment.

Twee weken mooi

Met een bos Nederlandse rozen haal je bloemen van topkwaliteit in huis: “De gelukkige aan wie je ze cadeau doet op Valentijnsdag, kan er zeker van zijn dat de rozen bij een goede verzorging zeker twee weken mooi blijven in de vaas. Dat is te danken aan de inspanningen van de Nederlandse rozentelers. Zij telen alleen de beste rozensoorten, zoals Avalanche+ en RedNaomi!, prachtige rozen die bekend staan om hun grote bloemknoppen en lange houdbaarheid.”

Duurzaam

In de teelt ligt de focus op een zuinig gebruik van energie, water en voedingsmiddelen voor de planten. Zo doen telers er alles aan om steeds meer energie te besparen. Er zijn al rozenteeltbedrijven die geen aardgas meer gebruiken voor de verwarming van hun kassen, maar in plaats daarvan zonnewarmte opslaan en zoveel mogelijk groene stroom inzetten. Ook maken rozentelers gebruik van energiezuinige LED-lampen om de bloemen te belichten tijdens donkere perioden.

Biologisch

Het water dat de rozen krijgen, wordt gezuiverd zodat het daarna opnieuw te gebruiken is. Voor het beschermen van de bloemen tegen ziekten en schadelijke insecten zetten telers ‘goede beestjes’ in. Chemische gewasbeschermingsmiddelen maken daarmee dus plaats voor biologische gewasbescherming. Wist je trouwens dat de planten waaraan de rozen groeien, wel acht tot negen jaar meegaan, terwijl dat vroeger slechts vier jaar was? Ook in dat opzicht is de Nederlandse roos een bloem die lang meegaat.