Dit zijn de plannen voor een verpleeghuis in Waelpolder

Zorg
Er is ruimte voor een huisartsenpraktijk in Waelpolder, vanwege de behoefte hieraan door de groeiende bevolking in Westland.
Er is ruimte voor een huisartsenpraktijk in Waelpolder, vanwege de behoefte hieraan door de groeiende bevolking in Westland. (Foto: AdobeStock)

Twee weken geleden heeft de fractie CDA Westland schriftelijke vragen gesteld aan de gemeente over het verpleeghuis dat gerealiseerd gaat worden in Waelpolder. Het college heeft hier nu antwoord op gegeven.

De vraag van CDA Westland was wie verantwoordelijk is voor de bouw van het verpleeghuis. Het antwoord van het college is dat Dura Vermeer op dit moment bezig is met de bouw van het verpleeghuis. Pensioenfonds Bouwinvest zal het pand in eigendom hebben en zorgorganisatie Cardia zal het verpleeghuis exploiteren.

Omdat er een verpleeghuis komt met een huisartsenpraktijk, wordt het plan voor een appartementencomplex aangepast: in plaats van de 40 sociale koopwoningen die het oorspronkelijk zou omvatten, worden dit middenhuurwoningen. Deze zijn dan in eerste instantie bedoeld voor partners en/of mantelzorgers van bewoners van het verpleeghuis.

Geen huisartsenpost

CDA Westland wilde ook graag meer weten over de huisartsenpost die genoemd wordt in Waelpolder en wat dit betekent voor de bestaande huisartsenpost naast de Naaldhorst. Het college antwoordde dat er geen directe invloed is op de bestaande huisartsenpost. Er komt namelijk geen aparte huisartsenpost in Waelpolder, maar er is wel ruimte voor een huisartsenpraktijk. Dat is volgens de gemeente nodig, omdat de bevolking groeit en de vraagt naar huisartsenzorg in Westland toeneemt.

Verpleeghuisbedden

De laatste vraag van CDA Westland ging over het aantal verpleeghuisbedden dat gerealiseerd wordt in Waelpolder en hoe dit zich verhoudt tot de nieuwe Naaldhorst. Het college gaf als antwoord dat er 64 bedden worden gerealiseerd voor verpleeghuiszorg in het verpleeghuis. Daarnaast worden er ook zes appartementen/studio’s gebouwd voor echtparen waarvan één van de partners veel zorg nodig heeft. Deze appartementen zijn speciaal ontworpen om zware zorg te bieden, maar dan buiten het verpleeghuis. Met deze nieuwe ontwikkeling komen er in totaal 70 extra plekken voor verpleeghuiszorg in Westland, naast de nieuwe Naaldhorst.

Hiermee komen er 70 extra plekken voor verpleeghuiszorg in Westland

Waelpolder is het laatste deelplan van het Waelpark, waar nu nog aan gewerkt wordt. Er komen ongeveer 720 huizen in dat gebied, waarvan de helft betaalbaar (inclusief sociale huurwoningen). Behalve een verpleeghuis komt er ook een school.

Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van het verpleeghuis volgend jaar van start gaan. Als alles goed gaat, kan het verpleeghuis dan klaar zijn vóór het einde van 2025.