Gemeente Westland stopt met ‘Powerful Ageing’ programma

Zorg
Powerful Ageing is een beweegprogramma voor ouderen met als doel dat die daardoor langer zelfredzaam blijven.
Powerful Ageing is een beweegprogramma voor ouderen met als doel dat die daardoor langer zelfredzaam blijven. (Foto: Peter Vreeswijk/Rodi.nl)

De gemeente Westland heeft besloten te stoppen met ‘Powerful Ageing’. “Het programma voldoet niet aan de verwachtingen”, aldus wethouder Carlieke van Staalduinen. De trainingen liepen door tot 31 maart en zijn nu beëindigd. “Programma’s van Vitis Welzijn en Oldstars bieden genoeg mogelijkheden voor ouderen om te blijven bewegen”, meent de wethouder.

Door Esdor van Elten

Powerful Ageing is een beweegprogramma voor ouderen met als doel dat die daardoor langer zelfredzaam blijven. Door een persoonlijk programma van oefeningen krijgen ouderen meer kracht en behouden dus langer hun zelfstandigheid. Het programma is onderdeel van wat Health Research Consultancy (HRC), de organisatie achter het programma, ‘een verreikende visie op ouderenzorg noemt’. Het programma is met name gericht op het kunnen blijven uitvoeren van de dagelijkse zaken in huis en in de maatschappij, maar belooft ook nadrukkelijk bij te dragen aan de betaalbaarheid van zorg.

Te weinig interesse

Powerful Ageing werd werd in oktober 2022 in Westland geïntroduceerd, maar al een jaar later schreef wethouder van Staalduinen: “Het lijkt erop dat te weinig van onze inwoners geïnteresseerd zijn in Powerful Aging. Daardoor lopen de kosten op en wordt de besparing niet gerealiseerd.”

Het programma wist de doelgroep niet te bereiken

In de raadsbrief van 4 april dit jaar herhaalt de wethouder dat nog eens. Daar komt bij dat het programma de doelgroep (senioren tussen de 60 en 80 jaar) niet wist te bereiken en dat “een groot deel van de deelnemende inwoners van de pilot alsnog ORH (Ondersteuning en Regie bij het huishouden) kreeg toegekend en dat deelname niet per se leidde tot geen of minder huishoudelijke hulp.” De wethouder concludeert: “Het programma sloot niet aan bij de behoefte van de inwoners en heeft ook niet tot minder zorgconsumptie geleid zoals eerder werd gedacht.”

Minder huishoudelijke hulp

Vorig jaar waren er al flinke discussies rondom de vermindering van het aantal uren huishoudelijke hulp voor oudere Westlanders en hoewel de gemeente ontkende dat Powerful Ageing daar verband mee hield was niet iedereen daarvan overtuigd. Zo vroeg de CDA-fractie zich al af of hier geen sprake was van een ‘verkapte bezuiniging’ op de huishoudelijke hulp binnen de WMO: “wat echt kwalijk is, is dat direct na de aanvraag wordt vermeld dat de aanvraag voor huishoudelijke hulp wordt opgeschort wanneer iemand besluit deel te nemen aan dit project.” Ook andere partijen toonden zich kritisch. Uiteindelijk was de gang van zaken rondom de vermindering van de huishoudelijke zorg één van de redenen die leidden tot het ontslag van toenmalig wethouder Rombout.