Kleurrijk interieur zónder dat het ‘too much’ wordt: 6 tips

Accessoires
Kleurrijk wonen? Met deze tips maak je er een sprankelend geheel van!
Kleurrijk wonen? Met deze tips maak je er een sprankelend geheel van! (Foto: Adobe Stock)

Hoe stijl je een kleurrijk interieur zónder dat het too much wordt? Met déze 6 praktische tips maak je jouw interieur levendig met de mooiste kleuren en voorkom je tegelijkertijd dat het overweldigend wordt. 

Het inrichten van een kleurrijk interieur kan een uitdaging zijn. Je wil een ruimte creëren die levendig en inspirerend is, maar je wil er ook voor zorgen dat het niet overweldigend wordt. Een mooi resultaat bereik je met de onderstaande tips!

Kleurrijk interieur stijlen

1. Begin met een neutrale basis. Als je van plan bent om veel kleur toe te voegen aan een ruimte, is het belangrijk om te beginnen met een neutrale basis, zoals een beige muur of een lichtgekleurd tapijt. Hierdoor zullen de kleuren die je later toevoegt opvallen en niet verdwijnen in een oceaan van kleur.

2. Ga voor ton-sur-ton. Als je verschillende tinten van dezelfde kleur combineert, creëer je een interessant kleurenpalet zonder dat het too much wordt. Ben je gek op blauw? Dan kun je verschillende tinten blauw combineren. Denk aan marineblauw, babyblauw en turquoise.

Kleurrijk interieur tips

3. Voeg textuur toe. Textuur speelt een grote rol bij het inrichten van een kleurrijk interieur. Denk aan een heerlijk zachte wollen deken op een stoel of een jute tapijt op de vloer. Deze texturen ‘breken’ de kleuren en verzachten de ruimte. Tip: combineer verschillende accessoires met textuur. Kies bijvoorbeeld voor een gestreepte fauteuil met een geribbelde stoffering of een bloemige kussensloop met een gebreide textuur. Deze combinatie van patronen en texturen zal de ruimte nog levendiger maken, zonder dat het too much wordt!


4. Maak gebruik van planten. Planten zijn een fijne manier om kleur toe te voegen aan een ruimte zonder dat het overweldigend wordt. Kies voor planten met verschillende tinten groen en plaats ze in elke hoek van de ruimte. Hallo, urban jungle! 

Vintage kleurrijk interieur

5. Voeg kleur toe met (vintage) kunstwerken. Een snelle én fijne manier om meer kleur toe te voegen aan het interieur: kunstwerken. Kies een schilderij of een foto met veel kleur en hang deze op een prominente plek in de ruimte. Hoe mooier en groter, hoe beter! Wat dacht je bijvoorbeeld van expoxy kunstwerken? Je gasten zullen versteld staan. 

6. Patronen en prints zijn een leuke en levendige toevoeging aan een kleurrijk interieur. Kies voor kussens, gordijnen of tapijten met gedurfde en kleurrijke patronen die passen bij de stijl van de ruimte. Combineer geometrische patronen met bloemmotieven of strepen met dierenprints. Het mixen en matchen van verschillende patronen voegt een speelse en unieke uitstraling toe aan de ruimte!


Met deze tips creëer je een fijne balans tussen kleur en rust. Hierdoor ‘ademt’ de ruimte nog steeds en zal het ontspannend aanvoelen, zelfs als er veel kleur aanwezig is.

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste interieurtrends ontdekken? Ga naar de homepagina voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!