Greenwashing herkennen bij interieur-bedrijven: 5 tips

Duurzaam
Vervuilende interieurbedrijven doen zich vaak duurzamer voor dan dat ze daadwerkelijk zijn.
Vervuilende interieurbedrijven doen zich vaak duurzamer voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. (Foto: Adobe Stock)

Duurzaam oftewel ‘groen’ wonen wordt steeds belangrijker. Bij Rodi Wonen delen we elke donderdag een fijne duurzaamheidstip. Deze keer: zó herken je greenwashing bij interieurbedrijven! 

Vervuilende interieurbedrijven doen zich vaak duurzamer voor dan dat ze daadwerkelijk zijn. De reden: ze willen hun imago verbeteren. Dit noem je ‘greenwashing’. Hoe kun je dit als consument herkennen?

Greenwashing bij interieurbedrijven

Greenwashing is een slimme marketingtruc, oftewel: mooie praatjes. Ook vervuilende interieurbedrijven doen hieraan mee. Aan de ene kant vertellen de bedrijven wat ze allemaal voor een groenere wereld doen, terwijl ze aan de andere kant juist bijdragen aan klimaatvervuiling. 


Greenwashing herkennen

Signaal 1: het interieurbedrijf in kwestie blijft vaag over welke concrete stappen het precies neemt als het aankomt op duurzaamheid. Als consument wil je antwoord op vragen zoals: ‘wat wordt er gedaan aan arbeidsomstandigheden?’ Daarnaast gebruiken de bedrijven vage termen zoals ‘eerlijk verkregen hout’ en ‘duurzaam geproduceerd.’ Maar wat houdt dat precies in? Is het bedrijf in kwestie niet transparant? Dan is de kans groot dat er aan greenwashing wordt gedaan. 

Signaal 2: het interieurbedrijf verwijst naar keurmerken als ‘onafhankelijk’ bewijs. Wat blijkt: ze maken deze keurmerken vaak zelf. Deze zijn niet streng genoeg en worden niet gecontroleerd. Nieuwsgierig waar je wél moet zijn voor fijne duurzame meubels? Dille & Kamille, BEUK Meubels, Kurk en elho zijn voorbeelden van duurzame interieurmerken!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!