De lavendelplant snoeien: 4 tips

Tuin
Om de lavendelplant mooi te houden, is het belangrijk dat je 'm op tijd snoeit.
Om de lavendelplant mooi te houden, is het belangrijk dat je 'm op tijd snoeit. (Foto: Adobe Stock)

Ook zo gek op de frisse geur van lavendel? Om de lavendelplant mooi én gezond te houden, is het belangrijk dat je ‘m op tijd snoeit. Rodi Wonen geeft tips!

De meestvoorkomende lavendelsoort in Nederland is de lavandula angustifolia. Deze klassieke lavendelplant wordt vaak in de voor- en achtertuin geplant. Hoe beter je de plant verzorgt, hoe langer je ervan kunt genieten. Check deze tips!

Lavendelplant snoeien: 4 tips

Tip 1: snoei de lavandula angustifolia twee keer per jaar: in maart en september Hierdoor komt hij mooi tot bloei. Knip de plant in maart lekker kort, tot nét boven het kale hout. Dit is zo’n 8 centimeter boven de grond. Haal de uitgebloeide bloemen weg. In maart werk je de lavendelplant alleen bij met een kleine snoeibeurt. 

Tip 2: snoei de lavendel met een heggenschaar, of met een snoeischaar zodra het hout wat dikker is. Het is belangrijk om altijd boven de groene nieuwe scheuten te blijven. Wanneer je lavendel lager snoeit zal het niet of niet goed teruggroeien. 

Tip 3: heb je net lavendel geplant? Snoei de plant in het voorjaar dan twee keer extra en knip de kleine, verse topjes af. Hierdoor ontstaan extra scheuten in de basis van de plant. Let op: door deze knipbeurt groeien de planten wat later, maar je hebt er langer plezier van. Win-win!

Tip 4: om de lavendelplant zo mooi mogelijk tot bloei te laten komen, is het belangrijk dat je ‘m op het juiste moment plant. Tip: kies voor een zonnige plek in een gezonde, kalkrijke grond. Plant in het voor- of najaar, want dan is de grond nog lekker warm. Hierdoor is de kans groot dat je een gezonde plant krijgt die goed bloeit. 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!