V.l.n.r. Roemer, Jonah, Karmijn en Juno bij hun standje met de lekkerste limonade in Zaanstad.
V.l.n.r. Roemer, Jonah, Karmijn en Juno bij hun standje met de lekkerste limonade in Zaanstad. (Foto: Dirk Karten)
Zaanse zomervakantiewandeltip

‘Meneer, wilt u wat van ons kopen?’

Algemeen

ZAANDAM – Even klaar met het chillen in de tuin? Op zoek naar leuke vakantieactiviteiten dicht bij huis zonder dat je gelijk de knip moet opentrekken? Kijk dan eens op www.zaans.nl/zien-en-doen/wandelen en zoek op ‘10 wandelroutes in de Zaanstreek, de mooiste routes volgens streekkenners’. Daar kom je allerlei leuke en gratis wandelroutes tegen die goed zijn voor een middagje erop uit. Wij trokken de stoute wandelschoenen aan en liepen wandelroute nummer 10: een rondje Zaans havengebied.

Door Dirk Karten

Een wandeling van zeven kilometer die je voornamelijk langs de Zaanoevers en het Noordzeekanaal laat lopen. Wij beginnen bij een van de mooiste uitzichten over de Zaan: op de Wilhelminabrug bij het Zaantheater.


Geeuw zei de meeuw... Ik blijf lekker zitten waar ik zit.

Met benenwagen langs de pareltjes van het Zaanse havengebied

Via de Prins Hendrikkade, waar de gemeente plannen voor heeft om te verbeteren, (https://www.rodi.nl/zaanstad/282303/gemeente-komt-deze-maand-met-nieuw-plan-kadeconstructie-voorzaan), lopen we door naar bij het eind van de Prins Hendrikkade. In de verte zien we de buurtmoestuin van Finn. (https://www.rodi.nl/zaanstad/198023/finn-de-kloe-8-regelde-buurtmoestuin-aan-prins-hendrikkade


Tijd om te snoeien in de moestuin?  

Wij laten die echter nu liggen en slaan het Skagerrak in. Een mooi Zaans buurtje dat uitkomt op de vertrouwde Zuiddijk. 


Zicht op de Conrad vanaf het Skagerrak.

Het is nog even te vroeg voor een vers getapt pilsje bij Café ’t Sluisje. Pleisterplaats voor kaartliefhebbers, biljartfans, Ajaxliefhebbers en al die Zaandammers die van een goed glas bier houden in een oergezellige, onvervalste bruine kroeg. (https://www.rodi.nl/zaanstad/199547/-vijftig-jaar-een-grote-familie-op-zuiddijk)


Het sluisje zelf dat de verbinding vormt tussen de Zaan en de Hanenpadsloot. 

Even verderop slaan we bij het huis met de klok de Bleekerstraat in en het Vissershop op. Het domein van de ‘Hoppenezen’. 


Hier was toch ooit ook een kroeg in gevestigd? Wie weet dat nog? 

De Zaandamse volkswijk is flink vernieuwd maar gelukkig in stijl herbouwd. Woningen van rond 1900 worden afgewisseld met nieuwbouw. Op de plek waar ooit de Kok benzinepomp en kolenboer stond is nu een mooi hofje gekomen, de Ouwelkade. Met prachtig doorkijkje op de Zaan. 


Fotomomentje!


Fraaie nieuwbouw. 


Weinig nieuws op het publicatiebord...

Helaas zien we ook een vervallen pand met vrolijk geel geschilderd huis ernaast. Oud en nieuw wisselen elkaar in rap tempo af.


Tijd voor een likje verf...

Imponerende nieuwbouw

We lopen de Notenlaan op langs de Zaan met betonnen steiger waar Sinterklaas altijd afmeert als hij Zaandam zuid bezoekt. 


Sinterklaas is nog niet in zicht...

Stiekem denk ik terug aan de tijd toen we daarop fikkie stookten… Imponerende nieuwbouw is te zien op de Conradwerf. Wat een joekel van een appartementencomplex staat er naast de Den Uylbrug. De bewoners van de hoogste verdiepingen kijken ongetwijfeld tot de duinen aan toe.


Hoog! 


Mooi wonen met zicht op de Zaan, wie wil dat nou niet? 

We lopen de brug over om even stil te staan bij een monument voor de vrouw die op 57-jarige leeftijd van het brugdek gleed toen de brug plotseling open ging. Was de noodknop er maar eerder geweest…


Met dit ongeval begon het geelschilderen van de brugkleppen als waarschuwing.

‘Schaap met één poot’

Het uitzicht over de Zaan is midden op de brug ronduit schitterend. 


Wat een uitzicht!

‘Van buiten groen, van binnen rood. Hier woont een schaap met maar één poot’ staat er op een huis als cryptische rijm. Woont er in de woning met groene houten muur een meneer Rood samen met mevrouw Schaap?


Creatief.


We blijven steeds zicht houden op de havengebieden tijdens de wandeling. 

Veel tijd om over de cryptische tekst op de muur na te denken hebben we niet want de route voert ons onder de grote kruising door. 


Zaanse kunst fleurt de boel hier op.

De kleurrijke mozaïeken tegen de wand van de tunnel hebben hun beste tijd gehad. Delen zijn afgebrokkeld. Jammer want het tegeltableau is absoluut fraai. Wie doet daar wat aan?


Wie pakt dit op en repareert de mozaïekmuur? 

Slaghoedje

Dan begint een spannend deel van de route: het Hembrugterrein. 


Entree. 

Gelijk bij het betreden van de Artillerieweg zie je een pand waar de natuur bezit van heeft genomen. 


Mooie verval.

Welke munitie zou er gemaakt zijn met de verroestte machine die tegen de buitenmuur staat? Want – los van de werkgelegenheid - vele jaren werden er op dit terrein de meest vreselijke moordwapens gemaakt. De straatnamen herinneren aan die tijd. Van Slaghoedje tot Kanonnenloods.


De natuur neemt het over...

Geheim van Holland

Wat zou er in de grote silo ooit hebben gezeten? Schuilt er achter de massieve deuren waar in kloeke letter ‘lift’ op staat, een nog werkende installatie? 


Ook naar twee hoog? 

Ontdek het ‘Geheim van Holland’ zelf in maar in het Hembrugmuseum. En vergeet niet goed om je heen te kijken. Zo zie je spannende kunst in de buurt van ArtZaanstad, de Zaanse kunstgalerie op de Grote Hulzen. Tip: stap gewoon eens binnen en bezoek de interessante exposities. Of snuffel naar een leuk ‘kunstig’ cadeau in de shop.


Kunst in alle soorten en maten. 


Het is duidelijk wat hier werd gemaakt. 


Opgeknapt pand.


Ooit kwam je hier niet verder als je het terrein op wilde. Onder meer bewaker Munts hield je tegen. 


Een vat vol gif?


Metershoog staat het onkruid.


Wat zou ooit hier gemaakt zijn achter de grauwe betonnen muren? 


Kunstzinnige uitingen genoeg.

 Snuffelhokje

We lopen het terrein af en kijken nu op het Noordzeekanaal. Een immens nieuw gebouw wordt aan de Amsterdamse kant gebouwd. Blijkbaar gelden daar geen belemmerende stikstofregels… Als dat al het geval was, had dat moeten opvallen in het ‘snuffelhokje’ aan de Zaanse kadekant. Een heus luchtmeetstation.


Wat snuift het vandaag? 

We lopen door langs het witte gebouw met de letter A.I. die verwijzen naar de Artillerie Inrichting zoals de officiële naam luidt van het bedrijf dat op het Hembrugterrein allerlei explosieven maakte. De keel voelt wat droog aan. Het water in onze veldfles is op. Helaas zien we wel bankjes en een soort van snackkar, maar die is dicht.


Dicht...


Imponerend. 

Wijds uitzicht

Op de kop van de Havenstraat heb je een schitterend wijds uitzicht over de Voorzaan en het Noordzeekanaal. Een armada aan zwanen dobbert aan de kant. In de verte lonkt het Westelijk Havengebied van Amsterdam waar de opslagtanks van ruwe olie staan te glimmen in de zomerzon. 


Nieuwbouw aan de Amsterdamse kant.


Zwaan kleef aan.

 De keel voelt inmiddels aan als schuurpapier maar de redding is nabij: Lab-44. Het blijkt daar helaas akelig stil. De zaak is van donderdag(middag) tot en met zondag open terwijl wij op dinsdag de wandeling maken…

‘Binnenprater’ Jonah (9 jaar)

‘Meneer, wilt u wat van ons kopen?’ De redding om de dorst te lessen heet Jonah en is negen jaar jong. Als volleerde ‘binnenprater’ loodst hij mij naar de limonadestand op de Havenstraat. Daar bieden Roemer (10), Karmijn (10) en Juno (7) heerlijk koele limonade aan voor slechts vijftig cent. “We hebben ook Twix, biscuitjes en pretzels”, zeggen ze wervend.

Ze zijn blij met de klandizie want het was stil in hun winkeltje. Ik maak een foto van het ondernemende viertal dat de ene na de andere vraag afvuurt. “Wanneer komen we in de krant?” Als ik ‘volgende week’ zeg, kijken ze bedremmeld. “Dan zijn we op vakantie en kunnen we hier niet staan met limonade.” Omdat we ze graag helpen zetten we gelijk het artikel online. Dus jongens en meisjes: om aan het publiek duidelijk te maken wanneer jullie er staan: vraag aan je grotere broef/zus of je ouders om dit artikel op de Facebookpagina van het Zaans Stadsblad op te zoeken en vraag of ze in een reactie aan willen geven wanneer jullie limonadestand open is. Even delen en succes voor een mooie omzet verzekerd!  

Bommetje plons

De Havenstraat is een mooi Zaans buurtje op zich. Met verscholen pareltjes als ‘bommetje plons’. Te vinden in de nautische buurttuin. Daar lees je onder meer over De Albatros, een stoere sleepboot die in 1959 werd gebouwd en nog altijd kan varen. 


Wees welkom.


Bommetje plons...


Schip uit 1959 nader belicht. 

Even verderop ligt een moderne sleper; de Rodie. Jammer dan die e teveel in de naam denk ik als ‘Rodiaan’. De geuzennaam die we onszelf geven als werknemers van Rodi Media, ook de uitgever van het Zaans Stadsblad. En nog zo’n 40 andere weekbladen, plus de nodige magazines. Zie www.rodimedia.nl.


Een ‘e’ teveel in de naam...

Roze flamenco

“We gaan hier heel gezellig met elkaar om. Het is soms net een soort kermis”, lacht Emmy van Roon. Ze is bezig het onkruid uit haar fraaie tuin te plukken. “Wat je allemaal ziet is vooral door mijn man verzameld”, zegt ze. De roze flamenco houdt een oogje in het zeil. De zeemeeuw op de houten strandpaal blijft hooghartig stilzwijgen… Even verderop waan je je aan zee in de tuin van de buren. Het is gezellig wonen aan de Havenstraat, dat is duidelijk.
Weg met dat onkruid!  Emmy van Roon houdt haar tuin prachtig bij.  


Proef de sfeer van de zee aan de Havenstraat. 

Het is nu nog even doorstappen om de resterende kilometers te maken. We lopen de lange brug op van het Spiekeroog richting het Eiland. 


Het centrum komt weer in zicht. 

Links dobberen vele bootjes in de Zaandamse haven. Vanaf de William Pontbrug die aansluit op de Russische Buurt heb je een schitterend zicht op de skyline van Zaandam.


Zaandam wat ben je mooi. 

We horen in de verte het carillon als beloning voor het voltooien van de wandeling. Helemaal tot de beginlocatie redden we het net niet. De limonade smaakte echt lekker toppers, maar het koude pilsje op het terras op de Dam ging er ook erg goed in!

Conclusie: we hebben een heerlijk middagje gewandeld door Zaanse buurtjes, verrassende dingen gezien, zijn lekker sportief bezig geweest én hebben zakelijke toppers in de dop ontmoet. Die zelfs de zuurste Zaankanter een glimlach op het gezicht doen toveren door hun ontwapenende spontaniteit.

Voor meer uittips zie www.zaans.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Pand aan Mosakker gesloten voor zes maanden Algemeen 23 sep, 10:21
Afbeelding
Twee bestemmingsplannen voor Kogerveldwijk: 340 nieuwe woningen Algemeen 23 sep, 10:08
Afbeelding
Meer dan 950 nieuwe woningen op Hembrugterrein gepland Algemeen 23 sep, 10:04
Afbeelding
Zaanse zakenvrouwen ‘pakken de power’ met discipline expert Werken 23 sep, 09:22
Afbeelding
Jan Kee zit ineens te vergaderen tussen laptops Sport 23 sep, 07:14
Afbeelding
De dure spelcomputer... Het Juridisch Loket 23 sep, 07:00
Afbeelding
Twaalfde editie Zaanse Beursvloer op donderdag 29 september in de Bullekerk Algemeen 22 sep, 16:04
Afbeelding
Vrienden van Torenerf doet oproep tot stemmen in Rabo Club Support Algemeen 22 sep, 14:31
Afbeelding
Een goed kompas als een levensvoorwaarde bij kanker Algemeen 22 sep, 10:00
Afbeelding
Nieuwe ‘Social Sofa voor Vrede’ onthuld in Poelenburg Met filmpje 22 sep, 09:58
Afbeelding
ZV De Ham ZC is officieel veilig Sport 22 sep, 09:19
Afbeelding
Concerten van trio Saen Amare Uitgaan 22 sep, 09:17
Afbeelding
‘Tijdreis van nostalgische jaren ‘80/90 naar VR-tijdperk van nu’ Algemeen 22 sep, 07:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief