‘Fikkie steken’ én de buren te vriend houden: vijf tips

Algemeen
Boven de vuurkorf marshmallows aan een stokje verwarmen, het ziet er leuk uit maar geeft de rook overlast? Dan is het voor de buren een stuk minder leuk....
Boven de vuurkorf marshmallows aan een stokje verwarmen, het ziet er leuk uit maar geeft de rook overlast? Dan is het voor de buren een stuk minder leuk.... (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wanneer je een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat ook schadelijke stoffen, waaronder fijnstof, die zorgen voor luchtvervuiling en mogelijke schade aan de gezondheid. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Vijf tips om toch buiten lekker ‘fikkie te steken’ of te barbecueën en het voor iedereen prettig te houden. 

Vijf tips om buiten stoken of barbecueën voor iedereen prettig te houden

1. Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu: http://www.stookwijzer.nu/. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Check ook of er een stookalert van het RIVM afgegeven is: https://www.rivm.nl/stookalert

2. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal twee jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen vijftien en twintig procent heeft.

3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.

4. Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.

5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.  Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kun je (deels) voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.

Meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor milieu en gezondheid: www.milieucentraal.nl/energie-besparen/verwarmen-op-gas-of-hout/houtkachel-of-open-haard/

Wist u dat?

Ongeveer één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

Blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid? 

Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?