Zelf een Sint Maarten lampion maken: 5 tips!

Nieuws
Knutsel dit jaar jouw eigen lampion in elkaar voor Sint Maarten!
Knutsel dit jaar jouw eigen lampion in elkaar voor Sint Maarten! (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

REGIO - Tijdens Sint Maarten gaat het natuurlijk vooral om het ophalen van zoveel mogelijk snoep, maar óók om de mooiste Sint Maarten lampionnen! Zelf Sint Maarten lampionnen knutselen? We geven je wat leuke en handige tips (misschien haal je daar wel nóg meer snoep mee op ;)).

Sint Maarten lampion maken

Zelf een Sint Maarten lampion maken? Hierbij wat tips!

1. Kies een knutselidee

Er zijn veel verschillende knutselideeën voor lampionnen voor Sint Maarten. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige lampion maken van gekleurd karton, of een lampion met een speciale vorm of thema. Als je een Sint Maarten lampion voor een kind maakt, is het leuk om een knutselidee te kiezen dat bij zijn of haar interesses past.

2. Verzamel de benodigdheden

Voor het maken van een lampion heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Gekleurd karton
  • Lijm
  • Schaar
  • Chenilledraad of lint
  • Kleurpotloden of stiften (optioneel)

3. Maak de lampion

De volgende stappen zijn het basisrecept voor het maken van een Sint Maarten lampion:

  1. Knip een stuk karton in de vorm van een lampion.
  2. Beplak de lampion met gekleurd karton of papier.
  3. Maak een hengsel van chenilledraad of lint.
  4. Steek een kaarsje in de lampion.

4. Maak de lampion persoonlijk

Je kunt de Sint Maarten lampion extra persoonlijk maken door er versieringen aan toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld tekeningen, stickers of glitters gebruiken om de lampion te versieren. Je kunt ook een spiraal van gekleurd papier maken en deze aan de lampion vastmaken.

5. Laat de lampion drogen

Laat de Sint Maarten lampion goed drogen voordat je hem gaat gebruiken. Als je een kaarsje in de lampion steekt, zorg er dan voor dat de lampion niet te dicht bij brandbare materialen staat.

Tips Sint Maarten lampion maken

Jouw Sint Maarten lampion nog unieker maken? Dan hier nog wat bonustips!

  • Lampion met een spiraal

Maak een spiraal van gekleurd papier en plak deze aan de Sint Maarten lampion. Je kunt de spiraal ook van crêpepapier maken.

  • Lampion met een vlam

Teken of plak een vlam op de lampion. Je kunt ook een echte vlam gebruiken, maar let er dan op dat de lampion niet te dicht bij brandbare materialen staat.

  • Lampion met een gezicht

Teken of plak een gezicht op de Sint Maarten lampion. Je kunt de lampion ook versieren met een hoed of andere accessoires.

  • Lampion met een thema

Maak een lampion met een speciaal thema, zoals een vogel, een dier of een seizoen.

Sint Maarten lampion optocht

Sint Maarten is een traditioneel Nederlands feest gevierd op 11 november, waar kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en liedjes zingen in ruil voor snoep. De lampionoptocht op deze dag is een kleurrijk spektakel, waar kinderen hun zelfgemaakte lampionnen trots dragen terwijl ze door de straten van Nederland lopen.

Sint Maarten datum

Allereerst is het goed om te weten: wanneer is Sint Maarten? Sint Maarten vieren we altijd op 11 november. Dit jaar, in 2023, valt Sint Maarten op een zaterdag. Dat betekent extra lang lopen, want zondags kun je lekker uitslapen en hoef je niet naar school!