50 jaar Zaanstad: van Eerste baby van 2024 tot verkiezing Mooiste gebouw van Zaanstad

Nieuws
Wie wordt de Eerste Baby van Zaanstad in 2024?
Wie wordt de Eerste Baby van Zaanstad in 2024? (Foto: A.I.)

ZAANSTAD – “Het subsidieplafond is nog niet bereikt voor de 50 jaar Zaanstad viering. Naast het toekennen van de subsidie voor de drie highlight evenementen, hebben we nu vijftien aanvragen binnen voor kleinere evenementen. De toetsingscommissie bekijkt nu of de aanvragers subsidie tot 5000 euro kunnen krijgen. Tegelijk is het nog steeds mogelijk een leuk idee in te dienen voor de viering en daarvoor financiële steun te krijgen”, vertelt Jacqueline Scholten, projectleider 50 jaar Zaanstad.

‘Laat zien dat je trots bent op 50 jaar Zaanstad!’

Tijdens de afgelopen Marketing Zaanstreek Presents-bijeenkomst kregen de bezoekers onder meer een update over het programma 50 jaar Zaanstad. Half december volgt een officiële presentatie van het programma tot zover bekend. Een van de zaken die werden genoemd is de feestelijke start van het jubileumjaar met de ‘Eerste in Zaanstad geboren baby in 2024’.


Wie wordt de Eerste Baby van Zaanstad die geboren wordt in 2024?


Het pand van Maison d’Essence in Zaandam is een verscholen bouwkundig pareltje uit 1929, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Vinden we dit het mooiste gebouw van Zaanstad?  

Feestprogramma in wording

De drie grote evenementen mogen dan bekend zijn, een panklaar programma voor een compleet jaar feest vieren is er nog niet. Het jaar van Zaanstad wordt opgebouwd met ‘alles wat Zaanstad in zich heeft.’ Een stadsfeest vóór en mét Zaankanters staat de initiatiefnemers voor ogen. ‘Waarin we de verschillen met elkaar kunnen vieren waarin we verbonden zijn in verscheidenheid’, meent burgemeester Jan Hamming die aan alle 185 nationaliteiten die de Zaanstreek rijk is oproept om mee te doen.


Maakt De Vermaning in Krommenie een kans te worden gekozen als mooiste houten gebouw van Zaanstad? 

Thema

In kader van het thema ‘verleden, heden en toekomst’ zijn inmiddels wel PinksterZaan uitgekozen (verleden) om 450 jaar PinksterDrie te vieren, onze eigen regionale feestdag waarop we het feit herdenken de Spanjaarden verslagen te hebben. Ook is er Zaans Spektakel (heden); muziek in alle Zaandorpen met aandacht voor aanstormend talent. En Wonderlicht (toekomst); een avondwandeling langs bakens van vuur en licht met straattheater van internationale allure.


Vinden we hoogbouw zoals de woontoren van de Hermitage in Zaandam het mooiste gebouw? 

Oproep

“De stichting Creatuur gaat aan laatstgenoemde uitvoer geven en zoekt daarbij nog hulp. Ook aan de Zaanse ondernemers en stakeholders van Marketing Zaanstreek zoals die nu in de zaal zitten doen we als gemeente de oproep creatief mee te denken aan de viering van 50 jaar Zaanstad. In stijl met de kleur van ons jubileumlogo beginnen we 2024 door het centrum van Zaandam in het lichtblauw te zetten. Aan u de vraag dit logo zoveel mogelijk in te zetten zodat iedereen zal weten dat Zaanstad 50 jaar is geworden. Laat zien dat je trots bent op 50 jaar Zaanstad!”, riep Jacqueline Scholten wervend de aanwezigen op om mee te doen.

50 van Zaanstad

Het getal 50 wordt daarbij ingezet als leidraad voor ondernemers, instellingen en organisaties om ludieke dingen te bedenken. Zoals 50% korting op een tweede biefstuk als je slager bent tot iets leuks doen voor je 50 meest bijzondere klanten. Om inspiratie op te doen is er een speciale pagina in het leven geroepen op Zaankanters voor Elkaar. Op een ‘50 jaar Zaanstad marktplaats’ komen hulpvragers en aanbieders met elkaar in contact. Daar kun je jouw hulpvraag voor een activiteit in het jubileumjaar kwijt, maar ook je hulp aanbieden.


Is ‘t Regthuys in Westzaan het mooiste gebouw van Zaanstad? 

Lange eettafel

Zo heeft de Stichting Verbinden het idee opgevat voor een ‘Lange Eettafel’ in Poelenburg en Assendelft. Het concept is geïnspireerd op Koningsdag waarbij een autovrije straat wordt omgetoverd tot een langgerekt tafereel met lange tafels waarop bewoners samenkomen voor een gezamenlijke maaltijd én elkaar te leren kennen om zo gemeenschapszin te bevorderen en saamhorigheid te creëren.

Mooiste gebouw van Zaanstad

De stichting Evenementen van de Junior Kamer Zaanstreek zoek sponsors en donateurs voor het houden van ‘korrieraces’ (straatraces met houten karren). De Vereniging Zaans Erfgoed zoekt sponsors voor het uitgeven van een boek over erfgoedprojecten uit de afgelopen 50 jaar.


Of wordt het historie zoals het pand van voormalige zeepziederij De Adelaar in Wormerveer?  

Architectuurcentrum Babel heeft het idee opgevat voor de uitreiking van een publieksprijs voor Het mooiste gebouw van Zaanstad. Op 5 oktober 2024 wil Babel een evenement houden onder de titel 100 Jaar Zaanstad waarin 50 jaar terug én 50 jaar vooruit wordt gekeken. Onderdeel daarvan is een architectuurprijsvraag in twee delen. Een deel dat vooruit kijkt door ontwerpen voor de toekomst te maken en een publieksactiviteit: Het mooiste gebouw van Zaanstad.

Meer informatie

Kijk op www.zaankantersvoorelkaar.nl/50-jaar-zaanstad voor meer vraag en aanbod. Voor het filteren van de 50 jaar Zaanstad activiteiten op de website van Zaankanters voor Elkaar gebruik je #50jaarzaanstad

Of zie https://www.zaans.nl/nl/50-jaar-zaanstad/donateurschap om onder meer voorbeelden te zien van het logogebruik van 50 jaar Zaanstad. Bij vragen kun je ook mailen naar 50jaarzaanstad@zaanstad.nl

Is 't Regthuys in Westzaan het mooiste gebouw van Zaanstad?
Vinden we hoogbouw zoals de woontoren van de Hermitage in Zaandam het mooiste gebouw?
Of wordt het historie zoals het pand van voormalige zeepziederij De Adelaar in Wormerveer?
Maakt De Vermaning in Krommenie een kans te worden gekozen als mooiste houten gebouw van Zaanstad?
Het pand van Maison d’Essence in Zaandam is een verscholen bouwkundig pareltje uit 1929, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Vinden we dit het mooiste gebouw van Zaanstad?
Wie wordt de Eerste Baby van Zaanstad in 2024?