‘Met mijn handen in de klei en de verf, maak ik mijn hoofd leeg’

Nieuws
Nel lekker aan het werk in haar atelier.
Nel lekker aan het werk in haar atelier. (Foto: Fer Korver Fotografie)

HEERHUGOWAARD - Kunstenaars en designers stellen zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 hun deuren open voor publiek tijdens de Kunstroute Heerhugowaard. De komende weken stelt een aantal deelnemers zich alvast aan je voor. Deze week: kunstenares Nel Steltenpool (74). 

Nel heeft niet vaak de Kunstroute van Heerhugowaard gemist. Ook in de komende editie, op 25 en 26 mei, is zij met een aantal kunstwerken in het gemeentehuis van Dijk en Waard aanwezig. Nel, al 46 jaar Heerhugowaardse, begon pas op latere leeftijd met keramiek en schilderen. “Dat was in 1985. Ik volgde lessen bij gerenommeerde kunstenaars en heb veel workshops gevolgd in binnen- en buitenland zoals abstracte schilderkunst bij Bonnie Severien. Ook heb ik enkele jaren geschilderd bij de HAK.”

Vrijwilligerswerk

“Ik schilderde onder meer om andere mensen te leren kennen, buiten mijn werk om. Ik heb twintig jaar gewerkt als receptioniste bij verpleeghuis Westerhout in Alkmaar. Ook werkte ik op kantoor en daarnaast deed ik jarenlang vrijwilligerswerk bij het Hospice in Alkmaar. Ik vond en vind het heel belangrijk om mensen bij te staan die in de laatste levensfase verkeren.”

Abstract

“Mijn stijl van schilderen noem ik semi-abstract, Meestal ontaardt het in geabstraheerde landschappen. Terwijl ik schilder ontstaat er een basis, van waaruit ik verder kan werken. Er zijn ook vaak materialen in mijn doeken verwerkt, dat maakt een schilderij spannend. Mijn voorkeur gaat uit naar acryl, maar ook olieverf en aquarel zijn mij niet vreemd.” 

Schilderen en keramiek zijn twee vormen van kunst die onlosmakelijk met Nel verbonden zijn. “Ik maak mijn keramiek bij Olga de Ruiter in Waarland, maar werk ook vaak thuis. De laatste tijd schilder ik iets minder en richt ik mij op keramiek.”

Exposities

Nel heeft haar werk vaak geëxposeerd. “Kortgeleden heb ik nog een expositie gehad bij de Kunstkring Opmeer en een aantal van mijn werken staan tentoongesteld in een winkel in Alkmaar. Ik hoop dat mensen geboeid raken door mijn werk. Tijdens exposities kreeg ik daar bevestiging van. Ik heb al 25 jaar een volkstuin en de tekst ‘Met mijn handen in de klei of verf, dat maakt mijn hoofd los’, staat vermeld op een bordje bij mijn tuintje. Als ik bezig ben met keramiek of schilderen of in de volkstuin, dan kan ik me heerlijk afzonderen van alles om me heen.”

Urnen

Met klei werken vindt Nel een enorme uitdaging. “Dat doe ik al jaren. Tegenwoordig maak ik ook kleine urnen, heel divers, maar met veel liefde. Mensen kunnen in die keramieken urntjes wat as bewaren van een geliefde overledene of van hun huisdier, maar ook is er ruimte in de urn voor andere kleine herinneringen.” 

Nel geeft soms schilderles aan vrijwilligers van het Hospice in Alkmaar. “Dat vindt plaats in een tuin van een vrijwilliger en dat is iedere keer weer erg gezellig. Dit jaar is het op 21 juni.”

Schiermonnikoog

“Een aantal jaren heb ik geschilderd op het prachtige eiland Schiermonnikoog. Een hele week maakte ik veelal aquarellen onder leiding van Emilia Hauser, heerlijk in de natuur.” 

Maar dit alles is nog niet voldoende voor de actieve Nel Steltenpool. “Ik volg ook nog een cursus Kunstgeschiedenis onder leiding van Martijn Pieters. Dat wordt gegeven in de Kunstkerk van Sint Pancras. Heel interessant.”

Meer informatie vind je op nelsteltenpool.exto.nl. of via het emailadres: nelsteltenpool@icloud.com.