Bevrijdingspop Haarlem 2024: dit is het programma op 5 mei

Nieuws
Het 5 voor 5 moment op het hoofdpodium.
Het 5 voor 5 moment op het hoofdpodium. (Foto: Stef Backx)

HAARLEM - Dit jaar deelt Bevrijdingspop Haarlem de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’. Deze boodschap is de kern van het festival, dat zoals elk jaar op 5 mei plaatsvindt in de Haarlemmerhout. Eerst wordt op diezelfde plek op 4 mei herdacht, met Het Herdenkingsconcert om 20.30 uur. Dit is het volledige programma van zondag 5 mei, Bevrijdingsdag in Haarlem.

Tijdens de herdenkingsdienst zullen het Kennemer Jeugd Orkest en Sue the Night optreden. Ook wordt er gespeecht door twee Haarlemmers met verhalen die passen bij het thema van het concert ‘Liefde in tijden van oorlog’. 

Bevrijdingsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen bij Hotel de Wereld het Bevrijdingsvuur ontstoken. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Voor Haarlem heeft Bevrijdingspop dit jaar Roland de Rooij aangewezen als fakkeldrager. In de Haarlemmerhout wordt het festival afgetrapt om 12.45 uur, wanneer de Rooij het vuur ontsteekt. 

Artiesten

Op het terrein is de hele dag van alles te doen en te bezoeken voor alle leeftijden. Zo zijn er twee podia waar artiesten zullen optreden. Op het hoofdpoduim aan de Paviljoenslaan zijn onder andere Kraantje Pappie, MEROL en de Haarlemse band Chef’s Special te zien. 

CHO & The Chosens, Mula B en Zoë Livay treden – samen met andere artiesten – op in het Frederikspark. 

Kinderfestival

Ook is er in het Florapark een kinderfestival. Daar is onder meer een zweefmolen, een voorleestent en een silent disco. Er zullen ook meerdere artiesten optreden speciaal voor de kinderen.

Vrijheidsplein

Nieuw dit jaar is het Vrijheidsplein. Deze nieuwe locatie is van 12.00 tot 19.00 uur het dynamische hart voor jongeren. Een bruisende plek waar vrijheid, verbondenheid en democratie centraal staan en natuurlijk de vrijheid wordt gevierd. Vier dit samen met verschillende DJ’s van Haarlemse bodem en nieuw talent van Hogeschool InHolland.

Archiefbeelden

Wederom heeft de organisatie de handen ineengeslagen met het Noord-Hollands Archief. Er is een zeven meter lange tijdlijn gecreëerd met unieke archiefbeelden van de oorlog in Haarlem en Europa. Deze indringende foto’s worden ondersteund met een korte tekstuele uitleg om de bezoekers meer te laten weten over deze gebeurtenissen. 

5 voor 5

Tijdens het 5 voor 5 moment wordt er traditiegetrouw om 16.55 uur op alle Bevrijdingspodia vijf minuten lang stilgestaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dit jaar wordt dit jaar gedaan samen met de jonge Haarlemse rapper Notulist. Hij brengt een zelfgeschreven nummer over vrijheid ten gehore.

Doel programmering

Het doel van deze programmering is volgens de organisatie om vrijheid in haar volle omvang te interpreteren: de vrijheid om onszelf te zijn, om een stem te laten horen en ons leven te leiden met een openheid en respect voor de ander. 

Bevrijdingspop Haarlem biedt nationale en internationale artiesten een podium en geeft 140.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. 

Zo’n 400 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan de totstandkoming – tijdens de bouwweek, op 4 en 5 mei, en bij de afbouw.

“Ons leven leiden met openheid en respect voor de ander”

Bereikbaarheid 

Het festival is gratis te bezoeken in de Haarlemmerhout in Haarlem-Zuid van 12.00 tot 00.00 uur. Een groot deel van de omgeving rond de Haarlemmerhout, Frederiksplein, Houtplein en Florapark zal afgezet zijn voor auto’s. 

De organisatie raadt daarom aan om met de fiets of lopend te zijn. Kom je toch met het openbaar vervoer? Let op welke bushaltes komen te vervallen rond de omgeving van het festival.

Bezoek voor het gehele programma, de plattegrond en meer informatie www.bevrijdingspop.nl

Herdenkingsconcert op 4 mei.