Rijswijkse darmtherapeut wil van taboe af op Nationale Poepdag

Zorg
Om het taboe een beetje te doorbreken, een foto bij het openbaar toilet op het Mallegat - waar je gratis terecht kunt bij hoge nood.
Om het taboe een beetje te doorbreken, een foto bij het openbaar toilet op het Mallegat - waar je gratis terecht kunt bij hoge nood. (Foto: DvE)

Vandaag, woensdag 12 april, is het Nationale Poepdag. Maar hoe belangrijk is goed poepen eigenlijk? Heel belangrijk, ontdekte Rijswijkse Evelien van Tol. Nadat ze er zelf achter kwam hoeveel effect je buik heeft op je algehele gezondheid, stopte zij met haar kantoorbaan en schoolde zich om tot orthomoleculair therapeut. Inmiddels heeft ze, in haar praktijkruimte in de Stadhoudersstraat, al veel mensen van hun darmklachten afgeholpen.

Als het onbewust niet goed zit in je buik, kan je lichaam flink ontregeld raken. Dat merk je aan darmklachten als obstipatie, diarree of buikpijn, maar ook aan signalen die je minder snel met je buik in verband zou brengen, vertelt Evelien: “Mensen kunnen ook hoofdpijn krijgen, of haaruitval. Sommigen raken heel vermoeid.” 

Ogen geopend

Dat laatste overkwam haar zelf ook, inmiddels meer dan tien jaar geleden. “Ik was continu hartstikke moe, maar uit ziekenhuisonderzoeken kwam niets. De huisarts raadde me aan me gedeeltelijk te laten afkeuren.” Bijna ten einde raad zocht Evelien hulp bij een orthomoleculair therapeut. Die opende haar ogen: het probleem zat in haar voeding. Na die grondig te hebben aangepast, kreeg ze haar energie weer terug. Sindsdien voelt het als haar roeping om ook anderen met darmklachten te helpen weer lekker in het leven te staan.

Het hoort níét

Evelien kan schrijnende voorbeelden noemen van mensen die het hebben ‘opgegeven’ en zijn gaan denken dat hun klachten erbij horen - terwijl dat niet zo is: “Ik ontmoet mensen in mijn praktijk die al 30 jaar dagelijks buikpijn hebben, al dan niet met diarree. Die sociale activiteiten afzeggen, niet meer op vakantie gaan en niet uit eten durven omdat hun darmen onbetrouwbaar zijn. Sommige mensen hebben zelfs zulke ernstige darmklachten dat ze een luier moeten dragen. Ze denken dat er niets aan te doen is. En ze willen er vooral niet over praten.”

Sommigen dragen een luier

Het taboe op darmklachten is namelijk groot. “Op verjaardagen hoor ik weleens dat mensen mijn berichten op social media niet durven te ‘liken’, omdat anderen dan kunnen denken dat zij last hebben van hun darmen.” Zonde, want juist het taboe zorgt dat veel mensen niet de juiste hulp vinden.

Uitgebreid onderzoek

Wie bij Evelien in de praktijk komt, krijgt een uitgebreid ontlastings- en bloedonderzoek. “Ik onderzoek de ontlasting op 66 parameters. Bijvoorbeeld op het gebied van vertering, schimmels, ontstekingen en parasieten.” Bij ongeveer de helft van haar cliënten constateert ze ook daadwerkelijk parasieten.  Verder is er vaak sprake van voedselintolerantie: die is dan niet boven water gekomen in het ziekenhuis, waar ze alleen op allergieën testen, maar kan evengoed tot serieuze problemen leiden. 


Evelien van Tol in haar praktijkruimte. - DvE

Plan van aanpak

Een standaard traject bij Evelien bestaat uit zes consulten, in een tijdsbestek van een halfjaar. “Door de onderzoeken weet ik precies wat er aan de hand is. Aan de hand daarvan maak ik een plan van aanpak. We halen dingen uit de voeding waar de cliënt niet tegen kan en gaan met supplementen aan de slag om bacteriën of parasieten eruit te halen, of ontstekingen te remmen.”

In de medische wereld wel enige twijfel

Over hoe goed supplementen voor je zijn, is in de medische wereld wel enige twijfel. Het Voedingscentrum stelt: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet dat orthomoleculaire therapie helpt bij het verminderen van klachten of genezen van ziekten. Bovendien kunnen supplementen met hoge doseringen antioxidanten, zoals bètacaroteen en vitamine E, het risico op kanker mogelijk vergroten.”

Zelf stelt Evelien dat het gebruik van voedingssupplementen ongevaarlijk is, “zolang de gestelde grenzen voor veilig doseren worden nageleefd en mogelijke interacties met medicijnen in acht worden genomen.”  

Snoepen mag

Als orthomoleculair therapeut adviseert Evelien mensen heel gericht over de juiste voeding voor hen. Daarbij is suiker niet per se uit den boze. “Af en toe snoepen mag, maar de basis moet goed zijn.”

Tijdens het halfjaar durende traject met zes consulten, doet Evelien ook een hertest, om te kijken of haar aanpak succesvol is geweest. “Dat is altijd het einddoel: zorgen dat mensen genoeg goede darmbacteriën hebben die ziekteverwekkers tegenhouden, en zorgen voor energie.”

Soms weet ik niet wie er blijer is

In veruit de meeste gevallen slaagt ze daarin. “Ik hoor vaak: ‘Ik heb mijn leven weer terug’. Soms weet ik niet wie er blijer is: ik of de cliënt.”