Scholen worden in gereedheid gebracht voor heropening

Algemeen
Een schoolplein waarop klasgenootjes straks weer samen buiten mogen spelen.
Een schoolplein waarop klasgenootjes straks weer samen buiten mogen spelen. Foto: Yvette van der Does/Rodi Media

REGIO - Basisscholen en kinderopvang gaan aangepast open na de meivakantie. Dichtblijven is geen optie. Vanaf 11 mei krijgen leerlingen ongeveer 50% van hun lestijd weer onderwijs van hun juffen en meesters op school. De andere 50% van de tijd krijgen zij thuiswerk. Met de protocollen in de hand worden veilige maatregelen genomenMet protocollen in de hand worden veilige maatregelen genomen

De dagopvang voor 0-4 jarigen en gastouderopvang voor 0-12 jarigen gaat volledig open. De buitenschoolse opvang volgt dezelfde richtlijnen als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoeden aan ouders. Leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei weer alle dagen naar school.

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang, er wordt hier en daar met bureaus gesleept en alles wordt schoongemaakt voor een warm welkom terug in de schoolbanken. De schoolbesturen die we spreken zijn positief gestemd. Het wordt nog wel een pittig klusje om alles op tijd geregeld te krijgen, vooral bij de kleutergroepen. Want hoe gaan zij het daar straks doen met het eten, drinken, handjes wassen en trakteren? 

Protocollen

De Primair Onderwijs-raad heeft twee protocollen* opgesteld. Ze dienen als handreiking voor het heropstarten en hebben betrekking op haalbare veiligheids- en hygiënemaatregelen. Er is een protocol voor het reguliere onderwijs en een protocol voor het speciaal (basis)onderwijs.

Tussen leerlingen hoeft na de vakantie geen anderhalve meter afstand meer bewaard te worden. Personeelsleden en leerling moet wel proberen om afstand te bewaren. Het volwassen personeel houdt onderling wel nog steeds de anderhalve meter aan. De leerlingen blijven per groepsindeling bij elkaar, elke les. De kinderen uit gezinnen krijgen zoveel mogelijk hetzelfde lesrooster aangeboden. Dit is ook om de ouders zoveel mogelijk tegemoet te komen. 

Kwaliteitskaart Heropening school

Er zijn ook scholen die de kwaliteitskaart Heropening school gebruiken, met daarin overwegingen, gedachten en mogelijke tips voor een veilige heropening. 

Rodi Media wenst alle scholen een 'frisse' herstart en heel veel succes met de voorbereidingen!

* De protocollen zijn opgesteld door PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs, FvOv, en AVS, in afstemming met LECSO/SBO Werkverband, Vivis, Simea, Ouders & Onderwijs, het Lerarencollectief, Boink, BMK, BK, Voor Werkende Ouders, OCW en SZW.