Magisch mooi Alkmaar tussen de wolken

Algemeen
Magisch mooi Alkmaar tussen de wolken.
Magisch mooi Alkmaar tussen de wolken. (Foto's: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Het is een prachtig gezicht, bijna sprookjesachtig. Alkmaar vanuit de lucht is magisch mooi en de foto’s die op Facebook werden gepost veroorzaakten de nodige ohhhh’s en ahhhh’s. Ed van de Pol is de maker van deze mooie plaatjes. Maar van tevoren zeker weten dát het een mooie foto wordt is een illusie.


“Was het maar waar! Het is altijd weer een verrassing”, zegt Ed, die soms na het openen van de gordijnen besluit al dan niet met zijn drone luchtfoto’s te maken. De huisfotograaf van AZ en oprichter van de Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als…..’ vervolgt: “Het is vanaf de grond soms lastig in te schatten hoe laag en hoe dik de bewolking is. Dat zie ik eigenlijk pas op mijn scherm als de drone boven Alkmaar zweeft. Zonsopkomst kan fantastisch zijn. Op een foto hangt de bewolking vrij laag - halverwege de Waagtoren - en zie je de puntjes van huizen, kerktorens en de toppen van de molens in de Boekelermeer. Thuis zie ik pas echt hoe fraai de foto’s zijn geworden. Het zijn eigenlijk vijf op elkaar gestapelde foto’s (hdr). De vijf foto’s hebben allemaal een andere belichting, waarbij donkere delen helderder worden en andersom. Dat samengevoegd levert soms een prachtig resultaat op. Veel tijd is er niet, want de lucht kan per minuut wijzigen en je moet soms een beetje geluk hebben.”


Drone

Niet iedereen mag zomaar met een drone boven de stad vliegen. Een vliegbrevet is noodzakelijk om te mogen vliegen met een camera en de drone moet geregistreerd staan bij de RDW “Tijdens het vliegen moet ik als bestuurder altijd zicht blijven houden op de drone, dus de mogelijkheden zijn beperkt. Mensen zien me wel eens bezig met de drone en kijken dan even mee op mijn scherm of roepen of ik de foto op Facebook wil zetten. Het is natuurlijk ontzettend leuk als mensen dat zo waarderen. Of ik nog wensen heb om bepaalde locaties te fotograferen? Nou, niet echt. Ik blijf Alkmaar mooi vinden. Het is de stad waar ik woon, leef en werk. En altijd lukt het weer om de stad net even anders in beeld te krijgen. Zo was ik laatst in de Ringersfabriek en zie je de stad door één van de nog niet gerestaureerde openingen. Prachtig! Het verveelt gewoon nooit dus blijf ik er maar lekker mee doorgaan.”Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding