De perfecte stadswandeling Alkmaar.
De perfecte stadswandeling Alkmaar. (Foto: Dana Oei)

De perfecte stadswandeling in Alkmaar

Algemeen

Welkom in de gemeente Alkmaar! De bruisende parel in het hart van Noord-Holland. Ben jij gek op historie, wandelen, gezelligheid en het ontdekken van de mooiste plekjes? Zet dan een bezoekje aan Alkmaar met stip op nummer één. Een stadswandeling in Alkmaar is altijd een goed idee. Stap binnen in het ‘openluchtmuseum’ en ontdek de zichtbare schatten van de Kaasstad. Alkmaar, prachtstad! Daar móet je een keer geweest zijn.

Standswandeling AlkmaarFnidsen, een prachtig staatje in ‘De Oude Stad’ van Alkmaar. (Foto: Dana Oei)

Voordelen van een wandeling in Alkmaar 

Wie aan Alkmaar denkt, denkt natuurlijk direct aan de populaire Kaasmarkt. Jaarlijks reizen honderdduizenden toeristen uit alle delen van de wereld naar Alkmaar om dit historische tafereel te aanschouwen. Maar, de stad heeft zó veel meer te bieden. De historische oude binnenstad, de talloze grachten, statige herenhuizen, boeiende musea: in Alkmaar ligt de geschiedenis voor het oprapen. Doordat het centrum van de stad relatief compact is, kun je met een stadswandeling in Alkmaar binnen een paar uur al deze bezienswaardigheden zien én beleven. Zo weet je zeker dat je met een mooie route niets mist van het mooie Alkmaar!

De beste bezienswaardigheden in Alkmaar 

Wist je dat Alkmaar maar liefst 400 monumenten en bezienswaardigheden telt? Dat is misschien wat veel voor een paar dagen Kaasstad, daarom zetten wij de belangrijkste monumenten en de absolute hoogtepunten van de stad voor je op een rij. Als je een stadswandeling in Alkmaar maakt, begin je vaak in het hart van de stad: het gezellige Waagplein met haar Waagtoren is één van de grootste - en niet te missen - bezienswaardigheden van Alkmaar. Vanaf het plein loop je snel de oude stad in, of zet je over de Langestraat koers naar de Sint-Laurenskerk (Grote Kerk) en Molen van Piet. Hier vind je ook het moderne Stedelijk Museum en de gezellige terrasjes van het Kerkplein.

De iconische Waagtoren vind je op het Waagplein. (Foto: Dana Oei)

Een lekker dagje in Alkmaar 

In Alkmaar ligt de historie voor het oprapen. Herbeleef de Tachtigjarige Oorlog en laat je tijdens een stadswandeling in Alkmaar door een gids alles vertellen over hoe in Alkmaar de victorie begon. Waai uit aan de oevers van het Noordhollandsch Kanaal en stap binnen in de Accijnstoren of ontdek de rijke biergeschiedenis van Nederland in het Nationaal Biermuseum. Krijg je van al dat wandelen lekkere trek? Dat begrijpen we heel goed. Daarom hebben we voor jou ook de leukste restaurants van Alkmaar verzameld! Maak een smakelijke pitstop op de Platte Stenen Brug, waar de terrassen van talloze grand cafés en restaurants uitnodigend op je wachten of ontdek de ‘best bewaarde geheimen’ van Alkmaar waar je intiem en vooral heel lekker kunt eten!

Ontdek de leukste restaurantjes van Alkmaar! (Foto: Dana Oei)

Stadswandeling in Alkmaar: de leukste routes 

Een stadswandeling in Alkmaar is de beste manier om de stad én de omgeving te ontdekken. Het is niet alleen sportief, maar je kijkt echt je ogen uit. Daarom zetten wij de leukste wandelroutes graag voor je op een rij. Want dat zijn er nogal wat. Hieronder vind je een overzicht van stadswandelingen voor jong en oud, stadsmens en natuurliefhebber, ontdekker en ontspanner.

Mis geen must-see met de monumentenwandeling 

Er zijn maar weinig steden in Nederland met zoveel belangrijke monumenten en bezienswaardigheden als Alkmaar. Daarom maakt de gemeente zelf het bezoekers van de stad zo makkelijk mogelijk. De monumentenwandeling voert je langs alle must-sees van Alkmaar. Met een afstand van 4,5 kilometer is deze stadswandeling in Alkmaar voor iedereen goed te doen. Ontdek de Visbanken, de monumentale panden aan de Oude Gracht, vergaap je aan de oude binnenstad en de grootsheid van de Grote Kerk. Download de route eenvoudig via RouteYou en stap binnen in de rijke historie van Alkmaar.

Het Accijnsgtorenttje van Alkmaar (Foto: Dana Oei)

Stadswandeling door de binnenstad van Alkmaar 

Staat jouw bezoek aan Alkmaar vooral in het teken van ontspannen? Met deze stadswandeling in Alkmaar maak je niet teveel meters en haal je toch het meeste uit een loopje door het centrum. Pik jouw routebeschrijving op bij de VVV Alkmaar op het Waagplein en ontdek de oude binnenstad van Alkmaar te voet. Speciaal voor kinderen is deze wandeling ook verkrijgbaar met een speurtocht.

Beeldig Alkmaar: de beeldenwandeling 

Ben jij niet alleen gek op wandelen, maar test je ook graag jouw kennis over Alkmaar? Dan is de beeldenwandeling echt iets voor jou. Overal door de stad vind je unieke beelden, elk met een eigen verhaal. En om deze stadswandeling in Alkmaar nog net iets leuker te maken heeft Alkmaar Prachtstad samen met gids Alexandra bij veel van de beelden een quizvraag bedacht. Leuk voor jou én voor de kids. Wat doen de Gouden Duiven op het dak van het Stedelijk Museum? En waarom ‘spookt’ het op het Canadaplein? Van deze wandeling steek je gegarandeerd iets op.

Ontmoet de kleinste inwoners van Alkmaar 

Alkmaar vertelt hele grote en hele kleine verhalen. In de binnenstad speelt zich namelijk veel meer af dan je met het blote oog kunt zien. Het historische centrum staat vol met miniatuurwereldjes. Mini-werelden waar net zulke kleine mensen hun eigen avonturen beleven. Maar, wie zijn toch al die mini-mensjes die je overal tegenkomt tijdens deze stadswandeling in Alkmaar? Met de mini-Alkmaar-wandeling gluur je in hofjes en koekeloer je achter regenpijpen, op zoek naar mini-Alkmaarders en hun belevenissen. Weet jij ze allemaal te vinden?

Wie zijn toch al die mini-mensen die je tegenkomt in de stad? (Foto: Keith Montgomery) 

Niemand is te oud voor sprookjes 

Wandelen met het hele gezin in leuk! Zéker in Alkmaar. Volg jij de elfendeurtjesroute, dan waan je je in een echt sprookje. Overal in de stad kom je op verrassende plekken de inmiddels bekende ‘elfendeurtjes’ tegen. Inmiddels telt Alkmaar bijna dertig bijzondere sprookjestaferelen en dit worden er steeds meer. Laat je betoveren door deze fantasiewereld, doe leuke opdrachten met jouw kinderen en creëer samen sprookjesmomenten. De route van deze stadswandeling in Alkmaar kun je eenvoudig online downloaden of oppikken bij het VVV-kantoor op het Waagplein.

Ervaar de rust en ruimte in de regio Alkmaar 

Sinds 2015 is Alkmaar in oppervlakte flink gegroeid. In dat jaar fuseerde de Kaasstad namelijk met de omliggende ‘poldergemeenten’ Schermer en Graft-De Rijp. Een feest voor de fanatieke wandelaars die van rust, ruimte en natuur houden want daar staat deze omgeving om bekend. Wandel over dijken en dwars door de drooggelegde polders van kleine boerendorpjes naar lokale hoogtepunten die volledig terecht zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Even geen zin in een stadswandeling in Alkmaar, maar op ontdekkingsreis door het polderlandschap? Deze natuurrijke wandeling is gemaakt voor elk seizoen.

Een stadswandeling met een gids maken 

De gemeente Alkmaar heeft een ontzettend rijke historie. Een historie die tot op de dag van vandaag goed bewaard is gebleven. De gidsen van Gilde Alkmaar zijn de grootste kenners van de bijzondere en bewogen geschiedenis van de stad. Wil jij een stadswandeling in Alkmaar met een gids maken? Slim. Want zo kom je vandaag alles te weten over vroeger. Maak kennis met de grootste hoogtepunten en belangrijkste bezienswaardigheden van Alkmaar tijdens een boeiende wandeling. De trotse Gilde-gidsen vertellen je vol enthousiasme over de geschiedenis en het leven in de Kaasstad. Daar loop jij toch ook warm voor? 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hoe hangt de vlag erbij? Algemeen 29 sep, 15:36
Afbeelding
Geen duurzame aanpak schimmelflats Hoefplan Algemeen 29 sep, 15:06
Afbeelding
Minibieb voor meer leesplezier Algemeen 29 sep, 15:01
Afbeelding
Huisarts Kees Koolbergen stopt na 37 jaar Algemeen 29 sep, 14:38
Afbeelding
Reanimatie na ernstig ongeval op de A9 bij Velsen-Zuid 112-nieuws 29 sep, 14:04
Afbeelding
Weekend Nationale Egeltelling succesvol Algemeen 29 sep, 13:08
Afbeelding
Falkenburg en De Vogel over trainer zijn: “Als speler meer met details bezig” Algemeen 29 sep, 11:37
Afbeelding
Karlsson: ‘Fijn om terug te zijn’ Algemeen 29 sep, 11:08
Afbeelding
Bestelbus verliest aanhanger op Hoeverweg 112-nieuws 29 sep, 09:59
Afbeelding
Honderden Alkmaarders gewapend met afvalgrijpers Algemeen 29 sep, 09:51
Afbeelding
Alkmaarder wint fotowedstrijd MijnBesteDroneshot Algemeen 29 sep, 09:07
Afbeelding
Herfstmarkt bij Hortus Alkmaar Algemeen 28 sep, 15:01
Afbeelding
Gekantelde veevervoer-vrachtwagen 112-nieuws 28 sep, 12:53
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief